Externe

STUDIU – 100.000 de femei ar putea fi salvate anual daca ar avea mijloace de contraceptie

Contraceptia permite salvarea vietii a 250.000 de femei anual in intreaga lume, dar daca toate femeile ar dispune de mijloace adecvate de contraceptie, acest numar ar creste cu inca 100.000, releva doua studii facute publice marti, 10 iulie.
Unul dintre studiile publicate in revista medicala britanica Lancet constata ca s-au inregistrat progrese importante in tarile in curs de dezvoltare, unde contraceptia a permis reducerea mortalitatii materne cu 40% in cursul ultimilor ani.

Se mentin, in schimb, probleme serioase in Africa subsahariana, unde doar 22% dintre femeile maritate sau avand o viata sexuala activa folosesc metode contraceptive, fata de 75% in tarile dezvoltate.

„Daca ar avea acces la contraceptie toate femeile din tarile in curs de dezvoltare care doresc acest lucru, numarul deceselor materne ar mai putea scadea cu 30%”, se estimeaza in studiul coordonat de John Cleland, de la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra.

In aceste conditii, numarul de vieti care ar putea fi salvate este evaluat la 104.000 pe an de cercetatorul Saifuddin Ahmed, intr-un alt studiu. Acesta mai indica faptul ca in fiecare an mor 3 milioane de nou-nascuti, in marea majoritate in tari dezvoltate, din cauza complicatiilor legate de sarcina sau nastere.

Reducerea numarului de sarcini cu risc si cresterea intervalului dintre doua sarcini ar permite, de asemenea, cresterea sanselor de supravietuire a copiilor, potrivit studiului coordonat de John Cleland.

Populatia mondiala a trecut in 2011 de pragul de 7 miliarde de locuitori, iar in 2050 ar urma sa ajunga la 9,3 miliarde, conform estimarilor ONU.
Sursa: Agerpres