Comunicate de presa

SPECTACOL – „Peer Gynt”, pe scena Teatrului Municipal Baia Mare

Sambata, 10.10.2015, pe scena Teatrului Municipal din Baia Mare, incepand cu ora 18:00, are loc piesa de teatru „Peer Gynt”.

Piesa este o drama hazlie si tragica totodata a cautarii eului, de catre erou, care insa, ca mai tot omul, face in nestiinta sa despre destin, libertate si mantuire totul pentru a pierde sinele si sansa vietii, alaturi de implinirea spirituala. Peripetiile prin care este tarat eroul, sunt atat de diverse si ispititoare si extreme pe cat raman de nepatrunse si nefolosite in substanta lor de trezire spre o mai inalta intelegere a talcului metafizic al existentei. Salvarea vine, ca intotdeauna, prin Dragostea pe care i-o poarta zana lui. O poveste. Dar ea ne priveste pe toti.

Infiintata in anul 1998, Fundatia Cultural-Umanitara Teatrul Logos are ca scop principal realizarea de spectacole, cursuri de arta vorbirii și actorie, cu accent special pe cultivarea “stilului”, a “formei obiectivate” dupa principiile artistice și spirituale ale teatrului grecesc antic misterial, – tragedie și comedie – reevaluate pentru timpurile noastre de Rudolf Steiner, si cu accent deosebit pe experimentarea valabilitatii acestor principii pentru astazi.

La Teatrul Logos consideram ca arta are capacitatea, – intr-o intelegere integrala, goetheanista – de a sintetiza raspunsurile unor domenii percepute in genere ca unilaterale sau exterioare – precum stiinta, economia, politica, religia, considerate ca fiind limitate in viziune și dogme prin chiar izolarea subiectului lor de lucru.

Arta misteriala poate oferi o alternativa existentiala, vie, deasupra acestora, unde religia și știinta, frumosul și artisticul, formeaza o unitate creatoare de armonie, care propune o viziune integrala asupra existentei și a lumii.

Trupa de actori a Teatrului Logos nu dorește sa reinventeze teatrul misterial, ci sa se apropie de enigmele uitate, sa redescopere pentru un timp nou, cauzalitatile dorului de mister și necesitatea cunoașterii acestuia.
Prin acest tip de abordare, nu intelegem o explicatie finala și definitiva a fenomenelor, o reteta etica sau morala, nici un sistem de gindire prestabilit, ci o noua antrenare, intensificare și dezvaluire a obiectivitatii launtrice, a instrumentelor de expresie specifice teatrului: vorbire, mișcare, lumina, costum și decor.

Intrarea la spectacol este gratuita!

Sursa: Teatrul Logos