Sanatate

SOLSTITIU DE VARA – Ziua cea mai lunga din an provoaca nervi sau depresii (VIDEO)

Vezi VIDEO
Astazi este cea mai lunga zi din an, avand in vedere ca in cursul noptii dintre 20 si 21 iunie a avut loc solstitiul de vara. Acest moment marcheaza inceputul verii astronomice, iar pana la solstitiul de iarna, ce va avea loc in data de 21 decembrie, ziua va scadea progresiv. Psihologii maramureseni avertizeaza populatia ca in aceasta perioada exista o predispozitie pentru depresie sau anxietate.

Termenul de «solstitiu» provine din doua cuvinte latinesti, «sol», care inseamna soare si «stitium», care inseamna a sta, deci semnificatia cuvantului este «soarele sta». Daca noaptea in care are loc solstitiul de vara este cea mai scurta din an, ziua de 21 iulie este cea mai lunga de pe parcursul anului.

“Practic, in aceasta zi a anului, care este cea mai lunga zi, soarele este la inaltimea maxima deasupra liniei orizontului, in emisfera nordica. Pentru emisfera nordica, solstitiul de vara marcheaza inceputul verii astronomice, iar pentru emisfera sudica avem solstitiul de iarna in aceasta data, care marcheaza inceputul iernii astronomice”, a explicat seful Planetariului Baia Mare, Ovidiu Ignat.

Psihologii maramureseni atrag atentia ca schimbarile astronomice ii influenteaza pe oameni, acestia fiind predispusi la atacuri de panica sau chiar dificultati de atentie. De asemenea, nervii lor pot sa cedeze mai usor.

“Din experienta noastra si din ceea ce se scrie in studiile de specialitate, aceste schimbari astronomice au o influenta asupra undelor cerebrale. Ceea ce se stie pana acuma este ca oamenii in aceasta perioada sunt mai irascibili, mai anxiosi, mai depresivi, pot avea mai usor atacuri de panica, au dificultati de atentie, cateodata trebuie sa fie si mai atenti in trafic”, a precizat psihologul Anton Suluman.

Urmatoarele momente importante din punct de vedere astronomic sunt echinoctiul de toamna, care va avea loc in 22 septembrie si solstitiul de iarna, care se va desfasura in data de 21 decembrie si va marca inceputul iernii astronomice in emisfera nordica.
Sursa: Gabriela Kuhajda