Politica

SCHIMBARE – BASESCU – Curtea Constitutionala a luat in discutie cererea de suspendarea a presedintelui Romaniei

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei se vor reuni vineri dimineata, la ora 9,00, pentru a discuta cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. CCR trebuie sa dea avizul consultativ in procedura de suspendare a sefului statului. Potrivit art. 42, alineat 1 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, ‘CCR da aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din functie a presedintelui Romaniei’.

Presedintele Curtii Constitutionale, primind cererea de avizare, va desemna un judecator-raportor (art. 42, alineat 3). Avizul cu privire la suspendarea din functie a presedintelui Romaniei se emite de Curtea Constitutionala in urma dezbaterii propunerii de suspendare si a dovezilor prezentate.

Presedintelui Romaniei i se va aduce la cunostinta data fixata pentru dezbatere pentru ca acesta sa poata da explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

Avizul Curtii Constitutionale se comunica presedintilor celor doua Camere si presedintelui Romaniei (art. 43, alineatele 1-3). Plenul reunit al Parlamentului, intrunit in sesiune extraordinara, a decis joi ca avizul consultativ privind cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu trebuie sa fie dat pana vineri, la ora 12,00.

Decizia a fost luata cu 221 de voturi ”pentru”, niciun vot ”impotriva” si opt abtineri. ropunerea ca CCR sa se pronunte pe solicitarea de suspendare a sefului statului pana vineri, la ora 12,00, a fost formulata de viceliderul PNL Eugen Nicolaescu. Democrat-liberalii au criticat aceasta propunere.

Presedintele Senatului, liberalul Crin Antonescu, a declarat ca sedinta fixata de Curtea Constitutionala pentru vineri, la ora 9,00, este stabilita in timp util, urmand ca plenul reunit la Parlamentului sa se intruneasca la ora 17,00 pentru votul pe propunerea de suspendare a presedintelui.

Crin Antonescu a dat asigurari ca vor fi respectate toate procedurile constitutionale, fara niciun fel de abateri, inclusiv in cazul in care va fi suspendat presedintele, iar interimatul functiei va fi validat tot de catre CCR.

Cererea de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost prezentata joi in plenul Parlamentului, la sedinta fiind prezent si seful statului. De altfel, Traian Basescu a anuntat ca ar dori sa participe si la sedinta legislativului de vineri in care se va dezbate suspendarea.

Traian Basescu se confrunta pentru a doua oara cu un vot, in Parlament, de suspendare a sa din functie, dupa cel din 19 aprilie 2007. Decizia de atunci a Legislativului, luata cu 322 de voturi “pentru” si 108 “impotriva” din cei 430 de parlamentari prezenti, a condus pentru prima data in istoria post-decembrista la organizarea unui referendum prin care cetatenii cu drept de vot au fost chemati la urne sa se pronunte daca il mai doresc presedinte pe Traian Basescu.

Atunci, presedintele Basescu nu a fost prezent in plenul Parlamentului la prezentarea si dezbaterea cererii de suspendare.

Sursa: Agerpres