Monden

SARBATOARE – Ziua mondiala a turismului

La 27 septembrie, statele membre ale Organizatiei Mondiale a Turismului sarbatoresc, in fiecare an, Ziua mondiala a turismului. Tema propusa pentru 2015 este “Un miliard de turisti, un miliard de oportunitati”. De fiecare data cand calatorim, indiferent de motiv, suntem parte dintr-o miscare globala. Aceasta miscare are puterea de a influenta inclusiv procesul dezvoltarii, creand locuri de munca si construind societatile durabile pe care le dorim pentru viitorul nostru. Acest fenomen care se bazeaza pe intelegerea reciproca ne poate ajuta sa protejam patrimoniul nostru natural si cultural comun, se mentioneaza pe www.un.org.

Se atrage, astfel, atentia asupra rolului turismului in construirea unui viitor mai durabil prin participarea comunitatii la procesul de dezvoltare. Aceasta orientare este in conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabila, iar ONU are in vedere promovarea turismului ca element esential al dezvoltarii in viitor.

Sa lucram impreuna pentru a maximiza potentialul imens al turismului pentru a stimula cresterea economica favorabila incluziunii si protectiei mediului si pentru promovarea dezvoltarii durabile in vederea obtinerii unei vieti demne pentru toti, subliniaza in mesajul sau secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

In 2014, turismul international a generat 1,5 trilioane dolari SUA in incasarile la export. Organizatia Mondiala a Turismului estimeaza la nivel international o crestere a numarului de turisti intre 3% si 4% in 2015, prognozat sa ajunga la 1,6 miliarde dolari SUA la nivel mondial, pana in 2020 de la 1,3 miliarde dolari SUA in 2014, potrivit site-ului dedicat zilei wtd.unwto.org.

Festivitatile oficiale din 2015 se desfasoara in statul Burkina Faso. Celebrarea Zilei mondiale a turismului a fost stabilita, in cadrul sesiunii Adunarii Generale a Organizatiei Mondiale a Turismului, din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru 27 septembrie, aniversandu
se si adoptarea statutului Organizatiei Mondiale a Turismului (OMT) (1970).

Ziua mondiala a turismului a fost sarbatorita prima oara in intreaga lume in 1980. Reprezentantii OMT stabilesc o tema anuala de dezbatere si o tara-gazda in fiecare an, punand in prim-plan probleme de actualitate. Scopul principal al Zilei mondiale a turismului este de a constientiza in randul comunitatii internationale importanta turismului, a valorilor sale sociale, culturale, politice si economice.

Sursa: Agerpres