Religie

Sărbătoare religioasă! Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul prăznuită pe 29 august

Crestinii sarbatoaresc pe 29 august Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Este una dintre marile sărbători creștine si este prăznuită anual în data de 29 august.  Este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, urmând ca pe 1 septembrie să înceapă noul an.

Sărbătoarea, marcată cu cruce roșie în calendar, este o zi de post. Sfântul Prooroc Ioan Botezătorul a fost decapitat la ordinul împăratului Irod, după ce Salomeea i-a cerut suveranului capul proorocului. Este una dintre cele mai cinstite personalități ale Vechiului Testament, datorită rolului sau de Botezător, de aici fiind preluat obiceiul creștinării.

Ioan Botezătorul este unul dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Denumit de către mai marii Bisericii și „înger în trup” sau „înger omenesc”, acesta este pomenit în trei sărbători diferite de-a lungul unui an bisericesc.

Traditia spune că, în ziua de 29 august, creştinii trebuie să ţină post negru sau aspru. Nu se bea vin roşu, deoarece în credinţă acesta reprezintă sângele Botezătorului. Nu se manâncă fructe sau legume roşii şi nici varză pentru că pe varză ar fi fost tăiat capul profetului. De asemenea, nu se mănâncă fructe rotunde, nuci, mere, pepene care au forma capului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *