Sanatate

RETETE ELECTRONICE – De luni, medicii maramureseni vor elibera retete electronice

Incepand de saptamana viitoare, medicii vor elibera retete electronice. Sistemul ar fi trebuit sa devina operational, chiar de la 1 iunie, numai ca, din cauza unor disfunctionalitati, acesta nu a putut sa fie pus in practica. Medicii maramureseni spun ca sunt pregatiti pentru trecerea la reteta electronica, insa nu sunt excluse nici anumite discrepante.

Medicii maramureseni sustin ca asteptau de mult trecerea la un sistem electronic, intrucat munca le va fi mult usurata. Cadrele medicale din judet considera, insa, ca vor intampina unele dificultati, mai ales in primele zile de eliberare a noilor retete. Acestia nu exclud  blocarea programului national de evidenta, mai ales in dimineata de luni, 2 iulie, cand mii de medici ar putea aplica sistemul electronic.

„Marea problema va fi ca nu intra si colegii nostri din ambulatoriu, specialistii, in sistem. La dansii e putin mai complicat si cu aparatura si cu semnatura electronica. Pe urma exista acea problema a programului national de evidenta care nu totdeauna e bine pusa la punct. Daca pana acum puteam schimba categoria de asigurat, de exemplu un pensionar care are si grad de handicap, acum va aparea doar ca pensionar si atunci nu poti sa-i scrii cu reducere. Va trebui sa lucrezi in program cateva zile si va fi o nemultumire a pacientului”, a punctat medicul de familie, Felicia Borz.

In plus, probleme ar putea intampina si cei care nu si-au achizitionat un suport electronic. Si reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures recunosc ca ar putea aparea unele discrepante cel putin in primele zile de la introducerea acestui sistem.

„Anticipam si nu excludem ca, in faza de debut, vor fi si anumite disfunctionalitati. Ne dorim sa nu existe probleme majore, daca vor fi sa le gestionam in asa fel incat asiguratul sa nu aiba de suferit”, a explicat purtatorul de cuvant al CAS Maramures, Claudia Ganea.

Reteta electronica ar trebui sa devina obligatorie de la 1 august, urmand ca, pana la finele anului, sa se renunte treptat la reteta clasica. De la 1 ianuarie 2013, fara nicio exceptie, reteta electronica va deveni obligatorie si nu va mai circula in paralel cu vechiul tip de reteta.
Sursa: Camelia Tocaci