Administratie

Reprezentanți ai județului Maramureș au fost prezenți la Ziua Statalității, în Lituania

Plenul Consiliului Județean Maramureș a aprobat înțelegerea de cooperare între județul Maramureș și orașul Panevėžys, respectiv districtul Panevėžys din Republica Lituania, moment care a marcat înfrățirea județului nostru cu cele două entități din Lituania.

Zilele trecute, reprezentanții județului Maramureș s-au aflat în Lituania, la invitația administrației din regiunea înfrățită pentru a petrece, în 6 iulie, celebrarea a 765 de ani de la încoronarea unicului rege al Lituaniei, Mindaugas, sărbătoare națională cunoscută și sub numele de Ziua Statalității. Județul Maramureș a fost reprezentat de consilierul județean Gheorghe Grad și un consilier al Serviciului de Promovare al județului, fiind prezenți și reprezentanți din Republica Moldova și Polonia. Delegația Maramureșului a participat, în perioada 5 – 7 iulie 2018, la o serie de evenimente culturale și tradiționale atât în capitala țării, Vilnius, cât și în districtul Panevėžys, prima incursiune fiind făcută în centrul vechi al capitalei, unde au vizitat primăria, dar și mai multe biserici ortodoxe, catolice, precum și lăcașuri de cult construite în stil gotic.

În cursul zilei de 6 iulie, alături de gazdele din Lituania, reprezentanții din Maramureș, Republica Moldova și Polonia au participat la procesiunea din Piața Catedralei, unde au fost prezenți mii de oameni veniți să se bucure de acest eveniment. În aceeași după-masă, cu începere de la ora 17.00, cei prezenți au luat parte la intonarea imnului național pe dealul Upyte din apropierea orașului Panevėžys, unde au fost prezentate obiceiuri locale, cântece și dansuri. Seara au petrecut-o la dineul oficial care a avut loc într-o veche moară de cereale, în interiorul căreia se află un muzeu al inului. Reprezentanții județului Maramureș au transmis oficialităților din Panevėžys felicitări și gânduri bune din partea Consiliului Județean Maramureș și a șefului administrației județene, Gabriel Zetea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *