Externe

REACTII INTERNATIONALE – Le Figaro: “Lovitura de stat impotriva presedintelui roman”

Cotidianul francez Le Figaro comenteaza intr-un material amplu, publicat cu cateva ore inainte de suspendarea presedintelui, reactiile opiniei publice romanesti si straine la disputele politice dintre USL si presedintele Traian Basescu, titrand ca acesta din urma “nu si-a spus ultimul cuvant”.

“Traian Basescu, presedintele de centru-dreapta, isi vede izolarea tot mai mare in fata ofensivei institutionale a Uniunii social liberale, mostenitoare a Partidului comunist roman”, comenteaza jurnalistul Le Figaro, Alexandre Levy.

Publicatia franceza scrie in editia digitala ca presa romana “a facut inventarul dictaturilor pentru a incerca sa descrie ofensiva noii majoritati de stanga de a acapara institutiilor de stat“, amintind ca jurnalele romanesti a comparat evenimentele atat cu actiunile lui Hitler si epurarile staliniste, cat si cu cazul mai recent al persecutarii dizidentilor de catre regimul lui Alexandr Lukasenko in Belarus. “Un Blitzkrieg de o violenta inedita a carui tinta ultima pare sa fie seful statului Traian Basescu, aflat in cursul unei proceduri de destituire care va fi votata in Parlament”, scria publicatia inainte de votarea suspendarii presedintelui Traian Basescu.

“Necazurile au inceputul in luna mai, dupa caderea guvernului unuia dintre ultimii sai aliati, Mihai Ungureanu (…). Presedintele nu a avut alta optiune in afara de a-l numi in functia de premier pe principalul sau adversar, Victor Ponta, de la Uniunea social liberala“, relateaza cotidianul.

Le Figaro scrie ca din aceste evenimente, presa internationala nu a retinut la inceput decat aspectele comice ale disputei dintre presedinte si premier privind reprezentarea Romaniei la summitul european, “insa in timp ce opinia publica se amuza de acuzatiile de plagiat formulate de revista Nature la adresa lui Victor Ponta, USL isi continua ofensiva.” schimband presedintii celor doua Camere precum si titularii altor “posturi sensibile”.

In incheierea articolului, Le Figaro titreaza: “Ramane sa masuram capacitatea de riposta a lui Traian Basescu. Aflat la presedintie din 2004, acest veteran al politicii nu si-a spus cu siguranta ultimul cuvant“, amintind ca intr-o procedura similara de suspendare lansata de opozitie in 2007, presedintele a castigat cu un procent de aproape 75 la suta.

CITESTE SI: SUSPENDARE PRESEDINTE – Traian Basescu, suspendat din functie de Parlament – Referendum, in 29 iulie
Sursa: Mediafax