Turism

Reacţia turiştilor care şi-au stricat schiurile pe pârtia din Bistriţa. “Se vede pământul”

S-a deschis sezonul de schi pe pârtia Cocoș din Bistrița. A costat 5,5 milioane de euro, dar tot nu are suficientă zăpada şi este plină de gheață – spun schiorii care şi-au zgâriat echipamentele când au testat-o.

Singurul mândru este primarul, care se laudă ca pârtia din oraşul său se ridică la rangul celor din Austria.

Peste 200 de persoane au aşteptat entuziasmate încă de la primele ore să urce cu telescaunul până în vârful pârtiei, la 676 de metri altitudine. Însă, după prima tură, zâmbetele au dispărut de pe chipurile schiorilor. Aceştia se plâng ca nu este zăpada suficientă, în schimb pârtia e plină de gheaţă, pietre şi dâmburi de pământ care le strică echipamentele.

“Am mai fost la Vatra Dornei, la Bukovel, în Ucraina, şi mi s-a părut mult mai bine. Aici prima dată am şi luat o trântă pe gheaţă. M-am lovit destul de tare. E gheaţă, se vede şi pământul şi sunt grunzi de gheaţă. Aia când îi prinzi, eşti jos”, spune un schior

“Putea să bage tunurile şi nu au făcut nimic, arată dezastru, se vede pământul. Acuma cu frigul ăsta şi să se vadă pământul pe o pârtie, vă daţi seama ce înseamnă? Atâta e uşor de căzut”, declară un alt schior.

Pârtia Cocoș, care are drept simbol un struţ, lungă de aproape un kilometru, este situată la cea mai mică altitudine din ţară – a costat oraşul 5,5 milioane de euro. Pentru a obţine aceste fonduri europene, primăria i-a îndatorat pe localnici timp de 20 de ani.

Iar cheltuielile nu se opresc aici. Lunar, aproape 10 mii de euro se dau pe întreţinere. Asta în condiţiile în care în 3 ani – de când a fost deschisă – s-a schiat doar două săptămâni. Anul trecut, s-a surpat un deal, iar lucrările de consolidare au costat aproape două milioane de lei.

Chiar şi aşa, primarul Ovidiu Creţu se declară mulţumit. Ba chiar compara pârtia din Bistriţa cu cele din… Austria. “Condiţii.. eu aşa cred acum că sunt ca şi cele de pe pârtiile din Austria. Dacă nu plouă până în martie, până în martie se va schia. Dacă plouă… asta e”, spune el.

Localnicii sunt revoltaţi şi de faptul că la telescaun preţurile au crescut cu 60 la sută faţă de anul trecut. Adulţii dau acum 50 de lei pentru un abonament de o zi, iar elevii şi studenţii, 30.

Pârtia are şi instalaţie de iluminat nocturnă, dar aceasta funcţionează doar în timpul săptămânii până la ora 21. În week-end, după ora 16 nimeni nu mai are voie pe pista întunecată. Edilul declara anul trecut ca oamenii sunt liberi sâmbătă şi duminică şi se pot trezi dimineaţa special pentru schi.

Sursa: PRO TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *