Sanatate

PREMIATI – Premiul Nobel pentru medicina pe 2015, castigat de cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu

Cercetatorii William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu au fost recompensati, luni, cu premiul Nobel pentru medicina pe 2015, informeaza site-ul oficial al acestor distinctii prestigioase.

William C. Campbell (Irlanda) si Satoshi Ōmura (Japonia) au fost recompensati pentru descoperirile privind o noua terapie impotriva infectiilor cauzate de viermi cilindrici, in timp ce Youyou Tu (China) a fost premiata pentru descoperirile ei privind o noua terapie impotriva malariei.

Bolile cauzate de paraziti au afectat omenirea vreme de multe milenii si reprezinta o problema majora in domeniul sanatatii globale a populatiei. Bolile parazitare afecteaza in special cele mai sarace populatii ale lumii si reprezinta o bariera uriasa in fata eforturilor de ameliorare a sanatatii si bunastarii umane pe plan mondial. Laureatii premiului Nobel pentru medicina din acest an au dezvoltat medicamente care au revolutionat tratamentele administrate impotriva unora dintre cele mai devastatoare boli parazitare.

William C. Campbell si Satoshi Ōmura au creat un nou medicament, Avermectin, ale carui derivate au scazut radical incidenta unor boli precum oncocercoza si elefantiazis si s-au dovedit eficiente impotriva unui numar mare de alte maladii parazitare.

Youyou Tu a creat Artemisinin, un medicament care a redus semnificativ rata de mortalitate a pacientilor diagnosticati cu malarie.

Cele doua descoperiri au oferit omenirii noi instrumente puternice pentru a combate aceste maladii cu efecte devastatoare care afecteaza sute de milioane de persoane in fiecare an. Potrivit Comitetului Nobel, efectele noilor medicamente create de William C. Campbell, Satoshi Ōmura si Youyou Tu in ceea ce priveste ameliorarea sanatatii umane si reducerea suferintelor la scara planetara sunt incomensurabile.

William C. Campbell s-a nascut in 1930, in localitatea Ramelton din Irlanda. Dupa ce a absolvit cursurile Universitatii din Dublin in 1952, a obtinut un doctorat la Universitatea Wisconsin din Statele Unite, in 1957. Din 1957 pana in 1990 a colaborat cu Merck Institute for Therapeutic Research, iar, din 1984 pana in 1990, a fost cercetator principal si director al Assay Research and Development. In prezent, cercetatorul irlandez este profesor emerit la Universitatea Drew din Statele Unite.

Satoshi Ōmura s-a nascut in 1935, in prefectura Yamanashi din Japonia. A obtinut un doctorat in farmacie la Universitatea din Tokyo, in 1968, si un doctorat in chimie la Universitatea de Stiinte din Tokyo, in 1970. A lucrat ca cercetator la Institutul Kitasato, in perioada 1965 – 1971, si ca profesor la Universitatea Kitasato, in perioada 1975 – 2007. Din 2007, Satoshi Ōmura este profesor emerit la Universitatea Kitasato.

Youyou Tu s-a nascut in 1930, in China, si a absolvit cursurile Facultatii de Farmacie din cadrul Universitatii Medicale din Beijing in 1955. In perioada 1965 – 1978 a fost profesor-asistent la Academia de Medicina Traditionala din China, in perioada 1979 – 1984 a fost profesor-ascociat, iar, din 1985, a fost profesor la aceeasi institutie. Din anul 2000, Youyou Tu a devenit sef de catedra la Academia de Medicina Traditionala din China.

Anul trecut, cercetatorii John O’Keefe (Statele Unite), May-Britt Moser (Norvegia) si Edvard Moser (Norvegia) au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru “cercetari asupra celulelor care constituie un sistem de pozitionare in creier”, potrivit comunicatului publicat pe site-ul nobelprize.org.

Sezonul Nobel 2015 va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica.

Miercuri va fi decernat premiul Nobel pentru chimie.

Potrivit traditiei, si spre deosebire de celelalte premii, data la care va fi anuntat Nobelul pentru literatura va fi comunicata doar cu cateva zile inainte. De obicei, acest premiu este anuntat intr-o joi. Premiul ar putea fi atribuit in acest an pe 8 sau pe 15 octombrie.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace – singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel – va fi anuntat vineri.

Sursa: Mediafax