112

Pompierii militari pregătiţi să intervină în caz de nevoie. În Maramureş este în vigoare un Cod galben de ninsori

Peste 800 pompieri militari sunt pregătiți să intervină în cele 8 județe vizate de ninsorile prognozate pentru perioada următoare

Conform atenționării Cod Galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând de astăzi, ora 18.00, până mâine, ora 17.00, în județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Harghita, Maramureș și Mureș, precum și în anumite zone din județele Neamț și Satu Mare, vor predomina ninsorile, iar vântul se va intensifica, ajungând pe crestele montante la 70 km/h.

Pentru eficientizarea misiunilor de răspuns în zonele aflate sub incidenţa atenționării de vreme rea emise, peste 800 de pompieri cu 340 mijloace tehnice sunt pregătiţi să intervină în sprijinul populației și autorităților publice locale.

Răspunsul la eventualele acțiuni de intervenție în zone greu accesibile va fi asigurat de 7 șenilate, 10 autofreze, 6 autospeciale de transport victime multiple și 53 de echipaje medicale SMURD. În funcție de evoluția vremii și a situației din teren, echipajele pot fi suplimentate cu personal și mijloace de la alte inspectorate care nu se află sub incidența atenționărilor.

O altă măsură preventivă vizează informarea autorităților publice din zonele posibil a fi afectate de fenomenele meteorologice periculoase, pentru activarea, la nevoie, a centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, care au în componență reprezentanți ai tuturor structurilor cu atribuții în managementul situațiilor de urgență.

Recomandăm cetățenilor să urmărească permanent atenționările transmise de autorități, să se informeze asupra stării drumurilor și să își echipeze autoturismele pentru circulația în regim de iarnă. De asemenea, recomandăm persoanelor care vor să urmeze trasee montane să fie echipați corespunzător și să evite zonele cu vizibilitate redusă.

Evoluţia fenomenelor meteorologice periculoase este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Naţional al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Prognoză meteorologică pentru intervalul 08.02.2018 ora 17.00– 08.02.2018 ora 20.00 pentru judeţele Maramureș, Bistrița-Năsăud și zona de munte a județului Satu Mare


În următoarele 3 ore pe arii relativ extinse vor cădea precipitații predominant sub formă de ninsoare. Cantitățile de apă vor depăși izolat 5 /mp. În zona montană va ninge și se va depune strat nou de zăpadă (3-5 cm). Vântul va sufla slab la moderat, cu unele intensificări în zona montană înaltă viscolind ninsoarea.

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *