Actualitate

Pestă porcină, descoperită pe domeniul lui Ion Ţiriac de la Balc

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a confirmat prezența pestei porcine în cadrul Complexului de vânătoare nr.12 Fagu-Balc, aparținând lui Ion Țiriac. Boala fusese confirmată în afara complexului încă din decembrie, se anunță în comunicat.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor informează că din numărul total de 60 focare de Pestă Porcină Africană (PPA), confirmate în județul Bihor la porcii domestici, mai sunt active 39 focare care afectează un număr de 14 localități, după cum urmează: Crestur, Cherechiu, Abrămuț, Cheșereu, Galoș Petreu, Făncica, Silindru, Cubulcut Sălacea, Chișlaz, Târgușor, Abram, Petreu și Șimian.

Ultimele focare au fost confirmate, în data de 21.02.2019, în localitatea Șimian – Comuna Șimian, afectând 4 gospodării nonprofesionale și având originea în mediul silvatic.

De asemenea în data de 02.03.2019, au fost confirmate noi cazuri de PPA la mistreți, pe fondul de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, în cadrul Complexului de vânătoare înregistrat sanitar veterinar.

Mentionăm faptul că în cadrul fondului de vânătoare nr. 12 Fagu-Balc, boala a fost confirmată (în afara complexului de vânătoare) în cursul lunii decembrie 2018, astfel încât numărul total de cazuri la mistreți a rămas la patru.

Conform procedurilor, DSVSA Bihor a luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a complexului de vânătoare/ exploatațiilor afectate, impunerea de restricții de mișcare din și către curțile și localitățile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate.

Sursa Observator

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *