Anul Centenarului

Păuna Robitu, țărancă, participantă la revolta de la Dobrotești, martie 1961

Participantă la revolta de le Dobrotești din martie 1961, este arestată la 5 aprilie 1961, fiind condamantă administrativ la 36 de luni de detenție. Trece prin închisorile Rahova, Jilava și Arad. Eliberată la 23 aprilie 1962.

 

Mama sa, Ioana Călin (n. 1912, în Dobrotești), țărancă, a fost arestată tot la 5 aprilie 1961. A primit o condamnare administrativă de 36 de luni de detenție. Trece prin închisorile  Jilava și Arad. Eliberată la 23 aprilie 1962.

 

(…) S-a dus lumea că să le dea cererile – care făcuseră cereri – zice, să le dea cererile înapoi. Ca să le dea pământul înapoi. (…) După 3-4 zile a venit Miliția şi ne-a chemat la Sfat să ne ducem să dăm declaraţii. (… ) Ne-a anchetat. De 5-6 ori ne-a chemat la sfat şi pe urmă de tot, în aprilie, pe 3, pe 4 aprilie, era în Vinerea Paştiului, a venit… Era un miliţian la noi, îi spunea Ghinea. Zice „Ioana..” (…) „Hai să mai daţi o declaraţie”. Am ieşit la poartă şi l-am întrebat: „Domnule, dacă ştiţi că ne ridică cumva spuneţi să ne îmbrăcăm şi noi mai bine”. „nu, daţi o declaraţie şi veniţi înapoi”. (…)

R: Cum v-a bătut?

I: Pe tălpi, pe mâini. Pe aici pe vinele gâtului… „Ai dat cu pietre?” „Nu!” „ai făcut pe asta?” „Nu!” „Ai zis pe asta?” „Domnule, n-am fost decât până la sosea şi înapoi”. Te bătea şi scria ei. Eu nu ştiu ce a scris dânşii.

(…) M-a luat la Rahova. Îţi făcea percheziţii să n-ai ace, să n-ai aţă, să n-ai elastic la tine, să n-ai nimica. Şi m-a luat şi m-a dus într-o celulă. Acolo… iar din cameră până acolo cu ochelari la ochi mergeai. Când am ajuns la uşă acolo mi-a spus: „Să nu te sperii că mai sunt două fete aicea”.

Sursa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *