Externe

Pagube de milioane de euro. 12 români au comis 80 de jafuri în jumătate din Spania

Isprăvile românilor din Spania sunt din nou cap de afiş în Peninsula Iberică. 12 hoţi au dat jafuri în jumătate de ţară, spun autorităţile spaniole. Au tăiat tot ce au găsit şi apoi au vândut la fier vechi: şine de cale ferată, panouri fotovoltaice, eoliene. Pagubele se ridică la milioane de euro. Finalul e însă previzibil: au ajuns după gratii.

Mai mulţi membri ai reţelei au fost arestaţi chiar în timp ce se întorceau de la o operaţiune. Aveau portbajajul plin cu cabluri de cupru atunci când poliţia le-a tăiat calea pe autostradă, potrivit Observator.

Anchetatorii erau pe urmele lor de un an. Cred că în acest timp românii au furat peste 100 de tone de cupru. În timp ce dădeau una din lovituri au fost filmaţi. Într-o înregistrare, au fost surprinși în timp ce dezmembrează panourile solare dintr-o fermă.

“Erau profesionişti. Ştiau exact când şi cum să intervină. Ştiau cum să taie aceste fire pentru a le putea vinde ulterior”, spun reprezentanţii poliţiei din Sevilia.

Ca să îşi ascundă urmele, românii îşi schimbau maşinile la o lună. Şi rareori dădeau două lovituri consecutive în aceeaşi zonă.

Cuprul furat era ascuns, apoi, în aceste două ferme înainte de a-l vinde pe piaţa neagră. Un kilogram costa între 3 şi 5 euro. Sunt suspectaţi că au dat 82 de lovituri, furturi la nivel naţional.

Banda a devastat jumătate de ţară. Între Cordoba şi Castellon au furat tot: şine de cale ferată, cablurile din eoliene şi din instalaţii de panouri fotovoltaice.

Nu o dată agricultorii au rămas fără apă zile în şir, iar în traficul feroviar au fost probleme din cauza furturilor. 12 oameni au ajuns după gratii dar poliţia nu exclude ca banda să fi fost şi mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *