Stiri externe

PACT – SUA si China au cazut de acord asupra unei cooperari in lupta impotriva pirateriei informatice

Presedintele american Barak Obama a anuntat vineri la Washington, alaturi de omologul sau chinez, Xi Jinping, ca cele doua mari puteri mondiale au cazut de acord pentru a lupta impotriva pirateriei informatice, una dintre cele mai mari dispute dintre Washington si Beijing, relateaza AFP si Reuters.

”Am exprimat inca o data preocuparile noastre foarte grave in legatura cu cresterea amenintarilor in domeniul securitatii cibernetice impotriva intreprinderilor si a cetatenilor americani”, a declarat Barack Obama intr-o conferinta de presa comuna la Casa Alba cu Xi Jinping.

”Am spus ca aceasta trebuie sa inceteze”, a continuat presedintele SUA. El a dat asigurari ca “guvernul Statelor Unite nu este implicat in spionaj cibernetic in scopuri comerciale”.

In raspunsul sau, oaspetele chinez a afirmat ca Beijingul “se opune si combate cu fermitate furtul de secrete comerciale si alte tipuri de atacuri informatice”.

“Astazi pot sa anunt ca tarile noastre au gasit un teren comun de intelegere pentru a merge inainte. Am cazut de acord ca nici guvernul american, nici guvernul chinez nu desfasoara si nu sustin in cunostinta de cauza furtul informatic de proprietate intelectuala, mai ales secrete comerciale”, a facut cunoscut liderul american.

Alaturi de drepturile omului si tensiunile din Marea Chinei de Sud, dosarul pirateriei si spionajului informatic — cibercriminalitatea — se afla pe agenda vizitei de stat a presedintelui Xi Jinping la Casa Alba.

Sursa: Agerpres