Externe

OPTIUNE – UNESCO – Capitala mondiala a Cartii in 2014 este un oras din Nigeria

Orasul Port Harcourt din sudul Nigeriei a fost ales Capitala mondiala a Cartii in 2014 de un comitet de selectie alcatuit din reprezentanti ai celor trei principale asociatii internationale ale cartii si ai UNESCO. Port Harcourt a fost ales “pentru calitatea programului sau, indeosebi pentru importanta activitatilor destinate tinerilor si impactul acestui program asupra imbunatatirii culturii cartii, lecturii, scrisului si editarii in Nigeria si influenta asupra nivelului alfabetizarii din acesta tara”, au aratat intr-un comunicat membrii comitetului de selectie.

In fiecare an, UNESCO si cele trei organizatii internationale ale cartii – Uniunea internationala a Editorilor (UIE), Federatia internationala a Librarilor (IBF) si Federatia internationala a Asociatiilor si Institutiilor Bibliotecarilor (IFLA) – desemneaza Capitala mondiala a Cartii pe un an, incepand din 23 aprilie. Initiativa se adauga la sarbatorirea Zilei mondiale a cartii si dreptului de autor.

Port Harcourt, mare asezare din regiunea petroliera a Nigeriei, este al 14-lea oras ales Capitala mondiala a Cartii. Erevan a fost orasul selectat pentru 2012 si Bangkok, pentru 2013. Nigeria, tara cu cea mai numeroasa populatie din Africa – peste 160 de milioane de locuitori – este zguduita periodic de atentate sangeroase atribuite grupului islamist Boko Haram, insa regiunea sudica a fost scutita pana acum de astfel de tulburari. Boko Haram actioneaza indeosebi in nord, la Abuja si alte orase din centrul tarii.
Sursa: Agerpres