Actualitate Cultura

O aplicaţie digitală a Muzeului Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare», premiată la nivel naţional

Sâmbătă, 3 martie 2018, a avut loc Culture Hack, primul eveniment din Bucureşti dedicat întâlnirii operatorilor culturali cu programatorii, cu scopul dezvoltării de aplicaţii digitale care promovează conţinut cultural.

9 idei de proiecte propuse de operatori culturali din instituţiile publice şi de operatori culturali privaţi, au fost transformate în website-uri sau aplicaţii mobile în intervalul ianuarie-martie 2018, 3 dintre ele fiind premiate.

Locul I a fost obţinut de proiectul Poartă în hartă, propus de Ioana Zamfir, de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi. Alex Morega, Mircea Toader şi Dan Achim au lucrat la transformarea Hărţii Scolastice, o piesă de patrimoniu a muzeului, într-o operă interactivă. Poartă în Hartă oferă informaţii istorice şi geografice despre România, printr-un click pe un Info Touch care va fi amplasat lângă harta expusă în muzeu, dar şi online.

Locul al II-lea a revenit proiectului Focus Muzeu, iniţiat de Oana Enăşel de la Muzeul Judeţean de Artă Centrul Artistic Baia Mare. Programatorii Anca Negulescu şi Mircea Şerdin au creat o aplicaţie care permite muzeului din Baia Mare să colecteze informaţii despre vizitatori într-un mod rapid, automatizat. Dacă până acum angajaţii notau ţara de provenienţă a vizitatorilor, vârsta, într-un registru, pentru ca mai apoi datale să fie introduse manual într-un centralizator online, de acum, aplicaţia le va permite să afle într-un minut, informaţii despre fiecare vizitator care va bifa câteva câmpuri în aplicaţie.

Pe locul al III-lea s-au clasat Ion Orins şi Paul Bricman, doi liceeni care vor să schimbe experienţa vizitei la muzeu, cu proiectul Cultura în realitatea virtuală. Aplicaţia oferă tururi ale instituţiilor culturale în realitatea virtuală. Fiecare spaţiu cultural care se accesează prin intermediul aplicaţiei lor este însoţit de un ghid audio, care aduce informaţii despre expoziţia, opera culturală pe care vizitatorul o accesează.

Membrii juriului au fost: Andrei Nicoară, Larisa Panait (Guvernul României), Cristina Cotenescu (Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale), Norma Niţescu (Ambasada Olandei), Bogdan Ivănel (Code4Romania), Claudia Iordache (Centrul pentru Inovare Publică)

Valoarea celor 3 premii a fost de 2500 de Euro.

Culture Hack a fost organizat de Centrul pentru Inovare Publică, în parteneriat cu Guvernul României, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi finanţat de Ambasada Olandei în România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *