Actualitate Vremea

Ninge abundent în Maramureş. Vezi care este starea drumurilor şi cum se circulă în judeţ

Iarna s-a instalat serios în Maramureş, în seara zilei de sâmbătă ningând abundent în tot judeţul. Sâmbătă vremea a fost închisă și au căzut precipitații sub formă de ninsoare și izolat lapoviță. Cantitatea maximă înregistrată a fost de 14.0 l/mp, în Baia Mare. Vântul a suflat slab la moderat cu intensificări în zona montană înalta de până la 90 km/h la Vf Iezer. Temperatura maximă a fost cuprinsă între 0 grade la Ocna Șugatag și 2 grade în Baia Mare și Sighetu Marmației.


Grosimea stratului de zăpadă măsura noaptea trecută 13 cm la Vf. Iezer. În localități, în afară părții carosabile: 9 cm în Baia Mare, 15 cm la Sighetu Marmației, 20 la Cavnic, Borșa și Ocna Șugatag 10 cm la Târgu Lăpuș, 25 cm la Firiza, 22 cm la Băiuţ, 21 cm la Bicaz, 18 cm în Baia Sprie, 11 cm la Vișeu de Sus.

La primele ore ale dimineții de duminică temperatura aerului era cuprinsă între -2 grade la Ocna Șugatag și Baia Sprie, -1 grad la Cavnic, Petrova și Sighetu Marmației și 0 grade la Baia Mare, Târgu Lăpuș, Baia Sprie, Borșa, Vișeu de Sus și Seini.

Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă pe drumurile din județ. Ninge în județ. Vizibilitatea este bună în trafic. Vântul prezintă intensificări de până la 35 km/h pe DN18, în Pasul Prislop.

Carosabilul sectoarelor de drumuri naționale se prezintă astfel: DN1C și E58 depus un strat de zăpadă frământată cu grosimea de până la 1 cm. DN18, Pasul Gutâi, între km 3 și km 19 este umed, respectiv km 38 și km 49.

În Pasul Gutâi se găsește depus un strat de zăpadă frământată care măsoară între 0-1 cm. DN 18 și DN 19 zona Sighet, strat de zăpadă frământată cu grosimea până la 1 cm. DN 18 Petrova, stratul de zăpadă depus pe carosabil măsoară între 1-2 cm. La Vișeu de Sus, DN 18 și DN 17C, depus un strat de zăpadă frământată de până la 1 cm. La Borșa, DN 18, între km 140 și km 156, stratul de zăpadă frământată măsoară între 1-2 cm.

În Pasul Prislop, stratul de zăpadă frământată depus pe partea carosabilă măsoară între 2 și 5 cm. DN 18B este umed între km 3 și km 33, iar de la km 33, Dealul Pietriș, stratul de zăpadă frământată de pe partea carosabilă măsoară până la 1 cm.

Angajații secției de drumuri naționale au interveni cu 31 de utilaje și au împrăștiat 405 tone sare. De asemenea, s-a acționat cu clorură (0,5 tone) pe DN 18, în Pasul Prislop.

Pe drumurile județene stratul de zăpadă frământată depus măsoară între 0,5 cm și 2 cm. Sunt sectoare de drum județean cu polei în zona Maramureșului istoric. Dispeceratul drumurilor județene ne-a comunicat că 31 de utilaje au acționat și împrăștiat 830 tone de material antiderapant.

Debitele și nivelurile cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile. Nu sunt probleme. Gheață la mal se găsește pe râurile Vaser, Ruscova, Botiza și Mara. Curg sloiuri de gheață pe râurile Iza și Mara. Amenajarea exploatării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se efectuează în condiții de siguranță.

Vremea va fi și astăzi în general închisă și se va încălzi ușor față de ziua precedentă. Temporar vor cădea precipitații mixte în cursul zilei și predominant sub formă de ninsoare noaptea. Izolat se va formă polei.

Local, îndeosebi la munte,cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp. Vântul va suflă slab la moderat cu intensificări la munte, viscolind ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 1 și 4 grade, iar cele minime între -3 și 0 grade. Izolat, vor fi condiții de ceață.

 

În Baia Mare, 46 de utilaje mari, medii și mici au intervenit încă din seara de sâmbătă pe raza municipiului Baia Mare pentru deszăpezire.

“Am făcut primele intervenții până acum pentru înlăturarea poleiului, iar acum intervenim pentru degajarea stratului de zăpadă care se depune pe carosabil. Acțiunea continuă pe parcursul nopții și oamenii sunt pregătiți să intervină constant pentru a asigura o deszăpezire eficientă. Pe lângă principalele artere vom interveni în cartiere, pe străzile în pantă, inclusiv în Firiza, Valea Borcutului, Ferneziu, în fiecare zonă a orașului. Spre dimineață, dacă va fi cazul, vom interveni și pe trotuare. Vreau să vă asigur că suntem pregătiți și nu vor fi probleme în ceea ce înseamnă deszăpezirea în Baia Mare pe următorii patru ani, așa cum prevede contractul care a fost încheiat. În pofida minciunilor pe care unii le-au propagat, administrația locală a municipiului Baia Mare s-a pregătit din timp, dovadă intervenția în forță din această seară, încă de la prima ninsoare mai serioasă. În pofida piedicilor pe care le avem din partea unora care nu înțeleg că acest efort, această muncă este pentru oameni și nu pentru moftul cuiva. Vă asigur că intervenția noastră, efortul nostru, munca noastră este una serioasă. Apreciez fiecare om care este alături de mine acum, sacrificând poate timpul cu familia, pentru a interveni în folosul comunității noastre!”, scrie primarul Cătălin Cherecheș într-o postare pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *