Actualitate

NEPLACERI – Maramuresenilor li se recomanda sa isi aleaga destinatiile de vacanta… cu ochii-n patru (VIDEO)

Foto: somn pe aeroport (c) Getty ImagesVezi VIDEO
Specialistii care controleaza activitatile din turism le recomanda, vara aceasta, maramuresenilor sa fie vigilenti in momentul in care aleg o destinatie de vacanta – indiferent daca este vorba de tara sau de strainatate. Recomandarea a venit dupa ce au fost mai multe cazuri de concedii ratate, din cauza agentiilor de turism care au intrat in incapacitate de plata.

Reprezentantii Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC) spun ca atunci cand se fac platile pentru bilete trebuie obtinute toate informatiile de la agentii, pentru a stii exact care sunt garantiile, dar si riscurile. Ei atrag atentia ca, anul trecut, au existat mai multi maramureseni care nu au mai putut pleca in Grecia dupa ce le-au fost anulate sejururile, iar altii au ajuns in Turcia si au constatat ca nu aveau asigurate conditii corespunzatoare pentru un concediu.

„Trebuie sa fie atenti la alegerea statiunii si, in primul rand, chiar din momentul achizitionarii biletului de turism care tine loc de contract, sa aiba toate informatiile necesare: data plecarii, ziua, daca e vorba de un bilet de avion si trebuie sa existe o schimbare unde e locatia respectiva, destinatia finala, costurile sa le fie clar explicate, taxa de aeroport, sa existe informatiile, daca e un bilet de familie, privind costurile pentru copii”, a recomandat comisarul superior in cadrul CJPC Maramures, Cristina Mardar.

Responsabilii din Ministerul Turismului spun ca primul criteriu care trebuie avut in vedere in momentul negocierii sumelor pentru o vacanta este acela ca agentia de turism sa fie autorizata. „Sa fie foarte vigilenti, prevazatori si atenti de unde-si cumpara un sejur. Le recomandam sa apeleze la agentiile de turim care sunt autorizate. Ei trebuie sa stie ca in cadrul agentiilor de turism, cand se adreseaza lor, trebuie sa gaseasca afisata licenta de turism, polita de asigurare pentru riscul de insolvabilitate si faliment, telefonul verde”, a precizat reprezentantul zonal al Directiei de Control, Consiliere si Monitorizare in Turism din cadrul ministerului, Mariana Lupse.

De la inceputul acestui an specialistii acestei directii au efectuat 98 de controale in Maramures, fiind vizate 153 de unitati. In urma verificarilor au fost aplicate structurilor de cazare din judet amenzi in valoare de 56.000 de lei, la care se adauga 49 de avertismente. In plus, a fost retras un certificat de clasificare.

„Unii functionau fara certificat de clasificare emis de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sau fara licenta de turism. Au fost si altii care functionau fara polita de asigurare a agentiilor de turism. De asemenea, s-a mai remarcat nerespectarea certificatului de clasificare – de exemplu nu era afisat telefonul verde pentru a putea fi sesizate neregulile”, a mai adaugat Mariana Lupse.

Maramuresenii care constata nereguli in unitatile turistice pot face sesizari la telefonul 0800.868.282 sau prin email la [email protected]
Sursa: Camelia Tocaci