Turism

Ministerul Turismului şi ANAT caută soluţii pentru garantarea pachetelor turistice

Ministerul Turismului şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) lucrează împreună pentru ca trecerea la noul sistem de garantare să nu afecteze mediul de afaceri din turism, dar să asigure protecţia integrală a turiştilor români.

Mecanismele analizate urmăresc să asigure o protecţie efectivă a turiştilor români şi, în acelaşi timp, să nu pericliteze activitatea agenţiilor de turism.

‘Am pus mereu preţ pe consultarea mediului de afaceri din turism pentru că toate schimbările legislative trebuie făcute în concordanţă cu nevoile pieţei. Totodată, trebuie să subliniez faptul că principala grijă a Ministerului a fost protejarea turiştilor români. În acelaşi timp, trebuie ca aceste schimbări legislative să nu afecteze dezvoltarea economică din acest domeniu. Doar prin intermediul acestor consultări vom reuşi să ne coordonăm acţiunile cu ANAT astfel încât agenţiile să nu fie afectate de noile modificări. Soluţia a stat şi stă în dialogul cu industria din turismul românesc. Tocmai de aceea i-am aşezat la masă atât pe reprezentaţii agenţiilor de turism, cât şi pe asigurători, brokeri şi reprezentanţi ai băncilor. Mandatul meu va fi permanent axat pe transparenţă şi dialog’, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

ANAT reiterează faptul că dialogul dintre mediul privat şi autorităţi este singura posibilitate pentru ca lucrurile să funcţioneze.

‘Analizăm împreună cu Ministerul Turismului orice posibilitate de utilizare a instrumentelor de garantare prevăzute în legislaţia aprobată recent. Am convingerea că dialogul permanent dintre ANAT şi Ministerul Turismului va duce la apari?ia unor sisteme de garantare funcţionale şi accesibile agenţiilor de turism, care să vină în avantajul turiştilor. Sunt încrezător că până la finalul anului venim cu soluţii bune pentru piaţa agenţiilor de turism. ANAT a solicitat permanent schimbarea modului în care sunt asigurate pachetele de călătorie, limita de 50.000 de dolari făcând imposibilă despăgubirea turiştilor afectaţi de insolvenţa unei agenţii. Noi suntem primii care ne dorim rezolvarea corectă a problemei asigurărilor şi garantării rambursării banilor plătiţi de turişti. Sperăm să demonstrăm că ANAT este o asociaţie credibilă, pregătită să răspundă modificărilor legislative care urmează’, a declarat Nicolae Demetriade, preşedinte ANAT.

România a fost în pericol de a intra în procedura de infringement din cauza neimplementării a două directive europene care vizau garantarea pachetelor turistice. Adoptarea Ordonanţei de Guvern nr. 2/2018 a eliminat riscul ca România să fie amendată drastic din cauza nerespectării legislaţiei europene.

One Response

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *