Actualitate

Memorialul Sighet este Marca Patrimoniului European

Memorialul Sighet primește Marca Patrimoniului European (European Heritage Label), veste excepțională pentru România, Maramureș, dar mai ales pentru cei care de-a lungul vremii s-au implicat în deschiderea și susținerea activității singurei instituții de acest fel din țară.

Reprezentanții Ministerului Culturii au anunțat că pe lista Mărcii Patrimoniului European (European Heritage Label List) a fost inclus la sfârșitul acestui an și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetu Marmației, care îi are ca fondatori pe Ana Blandiana și Romulus Rusan.

Memorialul Sighet este primul sit din România care intră în reţeaua de situri reprezentative pentru istoria Europei în cadrul actualului program al Mărcii, derulat sub egida Uniunii Europene începând cu anul 2011. Includerea acestuia pe listă vine în contextul lansării oficiale a programului Anul European al Patrimoniului Cultural 2018.

Memorialul Sighet a fost selectat dintr-un total de 25 de propuneri din partea a 19 state membre. Celelalte situri selectate sunt: Siturile patrimoniului muzical al oraşului Lepizig (Germania); Sinagoga din strada Dohány (Ungaria); Fortul Cadine (Italia); Biserica de la Javorca (Slovenia); Fostul lagăr de concentrare de la Natzweiler şi lagărele sale anexate (Franţa şi Germania; Bois du Cazier (Belgia); Satul Schengen (Luxemburg) şi Tratatul de la Maastricht (Ţările de Jos). Includererea pe listă a fost făcută de un juriu de experți independenți.

Continuarea AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *