Actualitate

Maramureşul continuă să exporte lemn. La greu…

Exporturile din Maramureş au cunoscut un reviriment în prima jumătate a lui 2017, faţă de perioada similară din anul trecut. Concluzia aparţine reprezentanţilor Biroului Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei. Oficialii instituţiei arată că numărul total al operaţiunilor vamale a înregistrat o creştere uşoară în perioada analizată şi că acest lucru este o consecinţă directă a creşterii numărului operaţiunilor de export. Astfel, dacă până la finale semestrului din anul trecut au fost înregistrate 202 declaraţii vamale de export, în perioada similară din acest an numărul a crescut până la 239, respectiv cu aproximativ 15 la sută.
Şeful Biroului Vamal de Frontieră Sighetu Marmaţiei, Lidia Mureşan spune că în cazul mărfurilor exportate, volumul tranzacţiilor a crescut cu aproximativ 23 % faţă de perioada similară din anul trecut. Lidia Mureşan arată că principalele mărfuri exportate au fost lemnul stratificat, mesele şi scaunele din lemn, parchetul şi blaturile de bucătărie. Aceste mărfuri au avut că destinaţie Elveţia, Turcia, Federaţia Rusă, şi Ucraina.
La capitolul importuri, în schimb, statisticile creşteri modeste semnificative. „În acest caz, potrivit datelor centralizate, Biroul vamal Sighet a înregistrat în primul semestru al anului curent, o creştere a volumului tranzacţiilor comerciale cu ţări terţe, de 2 la sută, faţă de perioada simila a anului trecut. În continuare cele mai importate mărfuri sunt semifabricatele din lemn, mobilierul şi cheresteaua de răşinoase. Au fost importate într-o măsură mai mică sau mai mare şi ţesături,piese de asamblare din plastic sau chiar flori artificiale”, arată şeful Biroului Vamal Sighet.

Majoritatea articolelor de lemn importate provin din Ucraina. În lista urmează Turcia, China şi Federaţia Rusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *