Actualitate

LEGEA SANATATII – Asiguratorul, obligat si la despagubiri morale in caz de malpraxis

Noul proiect al Legii sanatatii prevede ca asiguratorul de malpraxis va prelua diferendul dintre pacient si unitatea medicala si va fi obligat sa plateasca si despagubiri morale, nu doar materiale, asa cum se intampla in prezent, a anuntat, joi, 12 iulie, ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.

“De asemenea, au fost stabilite o serie de termene clare in care pacientul va fi despagubit. O alta noutate adusa de proiect este aceea ca asiguratorul va avea obligatia sa propuna rezolvarea neintelegerilor mai intai pe cale amiabila“, a mai spus Cepoi. Ministrul a explicat ca, daca pacientul care se considera vatamat refuza rezolvarea pe cale amiabila, conflictul va continua in justitie.

La randul sau, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), Vasile Astarastoae, a spus ca Romania este singura tara din Europa care nu are, in legislatie, solutia intelegerii pe cale amiabila.

“Romania, pe aceasta cale politieneasca, pune pacientul sa mearga in procese costisitoare, iar medicul, la fel. In Romania, se promoveaza o cultura conflictuala, ne intereseaza sa curga sange. Noi nu avem cultura dialogului, iar actul medical este afectat. Chiar interventia unor politicieni in actul medical afecteaza statutul medicului”, a mai spus Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, in cei 10 ani in care personalul medical s-a asigurat pentru aparitia posibilelor cazuri de malpraxis, au fost acordate doar cinci despagubiri, toate pentru daune materiale, fara cele morale.
Sursa: Mediafax