Politica

LEGEA REFERENDUMULUI – Deputatii au votat schimbarea legii privind demiterea presedintelui tarii

Camera Deputatilor a adoptat, astazi, 26 iunie, cu 187 de voturi “pentru”, 56 “impotriva” si 5 abtineri, proiectul care modifica Legea referendumului si instituie demiterea presedintelui, la referendum, prin votul majoritatii celor prezenti la urne.

Proiectul schimba conditia de validare a referendumului de demitere a presedintelui din intrunirea votului majoritatii alegatorilor inscrisi in listele electorale in votul majoritatii celor prezenti la urne.

Proiectul de lege a fost criticat de reprezentantii PDL, la momentul dezbaterilor, liderul deputatilor democrat-liberali, Mircea Toader, precizand, luni, ca USL incearca sa impuna un regim diferentiat de demitere a alesilor, in conditiile in care primarii si presedintii de consilii judetene pot fi demisi cu jumatate plus unu din cei inscrisi in listele electorale.

“Propunerea dumneavoastra nu are decat un singur sens, vreti sa declansati prodecura de suspendare a presedintelui (…) Daca o facem numai si numai de dragul de a ne razbuna pe cineva, roata istoriei se intoarce“, a spus Toader.

Pe de alta parte, viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a sustinut ca “in momentul in care presedintele Romaniei este ales cu jumatate plus unu din cei prezenti la vot, la fel trebuie sa si plece”.

“E o vorba romaneasca, ca de ce ti-e teama nu scapi, probabil ca dumeavoastra nu o sa scapati, o sa scapam noi de Traian Basescu“, le-a spus Nicolaescu democrat-liberalilor prezenti la dezbateri.

La randul sau, deputatul PSD, Mircea Dusa a sustinut ca legislatia in vigoare prevedere ca demiterea alesilor locali precum primarii si presedintii de consilii judetene se realizeaza cu votul majoritatii celor prezenti la vot.

La sedinta plenului Camerei Deputatilor a fost prezent si premierul Victor Ponta.
Sursa: Mediafax