Actualitate

Actualizare : Verificări privind cornurile distribuite elevilor / Lapte , corn și …scandal ! Programul guvernamental a debutat în Maramureș cu ….stângul

 

Programul guvernamental “Laptele si Cornul” a  debutat in Maramures  cum  nu se putea mai prost.  Pe langa faptul ca a intarziat  mai bine de o luna dupa inceperea scolii – din cauze care tin de licitatii, termene de depunere  contestatii…etc – programul da rateuri incredibile la capitolul calitatea produselor distribuite elevilor . Si culmea  din prima zi de aplicare …

Mai exact unora dintre elevii localitatii Cavnic le-au fost distribite cornuri expirate , cu care mai degraba iti puteai sparge capul  decat sa le maninci. Plangeri se pare ca ar mai fi fost si in alte parti, insa cel putin deocamdata ele nu au luat forma scrisa.

Situatia a fost semnalata oficialilor Consiliului judetean Maramures, care la randul lor au sesizat Oficiul pentru Protectia Consumatorilor si Directia de Sanatate Publica. Dealtfel o echipa formata din reprezentanti ai institutiilor amintite s-au deplasat in localitatea Cavnic pentru a afla amnunte si a investiga cu atentie problema.

Oficialii Consiliului judetean Maramures  spun ca  singurul lucru pe care potrivit contractului incheiat il pot face este sa amendeze  firma de distributie, iar la urmatoarea abatere sa rezilieze contractul. In acesta situatie insa licitatia ar trebui reluata astfel ca laptele si cornul ar ajunge din nou la elevi peste cateva luni, adica nu departe de finalul anului scolar …

In plus arata aceeasi oficiali concluziile anchetei deschise ca urmare a acestei situatii, ca si masurile luate, vor fi comunicate in scurt timp.

 

Actualizare :  O comisie formată din reprezentanți ai CJ Maramureș, ISJ și OPC au verificat sesizările privind cornurile distribuite în școlile din județ

Prima zi în care cornurile și laptele au fost distribuite preșcolarilor și elevilor de ciclu primar și gimnazial din Maramureș a adus un val de reclamații la Consiliul Județean Maramureș. Problemele au început încă de la primele ore ale dimineții, când, la ora 9.45, primul proces verbal a fost încheiat la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” din Baia Mare, fiind semnat de către directorul instituției, Traian Covaciu, de administratorul Mariana Martin, de medicul unității școlare, dar și de reprezentații Consiliului Județean Maramureș, Ionela Florea și Mihaela Muntean.

În procesul verbal încheiat se arată că ”produsul distribuit de SC Rosario Pan SRL nu corespunde din punct de vedere calitativ și cantitativ, respectiv unele produse nu sunt coapte, altele sunt tari, nu au toate termenul de valabilitate ștanțat, sunt urme pe un corn de culoare verde, posibil mucegai, conțin unele urme de impurități și unele, la indicațiile doamnei doctor Mușuroia, par făcute din aluat remalaxat. Școala a încercat să ia legătura cu SC Rosario Pan SRL, dar la numărul de telefon indicat a intrat doar ton de fax. Unitatea școlară a întocmit și sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Județean Maramureș, Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea pentru Protecția Consumatorilor și SC Rosario Pan SRL. La fața locului, reprezentanții Consiliului Județean, respectiv inspector Mihaela Muntean și consilier Ionela Florea au luat legătura cu reprezentanții Autorității Sanitar Veterinare, iar la solicitarea unității școlare s-au deplasat atât la școală, cât și la societatea care produce și distribuie produsele pentru a constatata neregulile sesizate și alte eventuale probleme”.

La ora 11.00, un alt proces verbal a fost încheiat de Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din Baia Mare, semnat de directorul instituției, de administrator și de reprezentantele Consiliului Județean Maramureș. În procesul verbal se menționează aceleași nereguli identificate și la Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, iar școala a reușit să ia legătura telefonic, prin mobil, cu un reprezentant al firmei distribuitoare, care a promis remedierea situației, deși acesta a arătat că se îndoiește de faptul că acele cornuri ar fi tari, afirmând că ar fi fost coapte în noaptea dinaintea livrării. ”Unitatea școlară a întocmit o sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Județean Maramureș, ANSVSA, ANPC Maramureș și SC Rosario Pan SRL, deoarece o problemă similară a fost înregistrată și în urmă cu doi ani de zile, însă atunci situația s-a remediat parțial”.

Următoarea informare a venit din partea lui Florin Vava, director al Școlii Gimnaziale ”Vasile Lucaciu” din Șișești, care a informat conducerea Consiliului Județean Maramureș că nu a recepționat cornurile la școala din centru, întrucât a fost anunțat telefonic de coordonatoarele structurilor Șișești și Dănești, că unele dintre cornuri nu au inscripționate datele de expirare, sunt tari și au considerat că nu pot fi consumate de către elevi.

După ce s-au primit reclamații și de la Colegiul Economic ”Pintea Viteazul” din Cavnic, vicepreședintele Consiliului Județean, George Moldovan s-a deplasat, alături de reprezentantele Consiliului Județean și de reprezentantul ISJ Maramureș, inspectorul Elisabeta Kramarik, la cele două unități din Șișești și Cavnic.

Procesul verbal întocmit la ora 13.20, în Cavnic, arată că, în urma sesizării primite s-a efectuat un control la fața locului, iar ”cornurile nu sunt proaspete, ambalajul este deteriorat, termenul de valabilitate nu este inscripționat corect, unele cornuri par a fi făcute din aluat remalaxat și produsele sunt tari. La fața locului s-au deplasat și reprezentanții ANPC MM și ai Primăriei Cavnic”.

Ultimul proces verbal, încheiat la ora 14.20, în Șișești, la Școala Gimnazială ”Vasile Lucaciu”, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean, George Moldovan și a reprezentantului ISJ Maramureș, Elisabeta Kramarik arată că directorul școlii, Florin Vava va depune sesizare în scris și verbal. ”SC Rosario Pan SRL a adus cornurile în jurului orei 8.30, însă directorul școlii a refuzat preluarea produselor deoarece acestea erau tari, necoapte și prezentau diferențe de gramaj. Au fost luate doar câteva monstre pentru a fi prezentate autorităților implicate în program”, se arată în procesul verbal întocmit la școala din Șișești.

George Moldovan, vicepreședinte al Consiliului Județean a precizat faptul că, în cursul zilei de miercuri va fi convocată o ședință cu toți cei implicați în acest control, pentru a afla dacă au fost depuse și alte sesizări și pentru a vedea care sunt pașii ce trebuie urmați. În același timp, Serviciul Juridic al Consiliului Județean verifică în amănunt obiectul contractului încheiat cu SC Rosario Pan SRL, urmând să fie luate măsurile legale care se impun. Totodată, vicepreședintele George Moldovan a arătat faptul că, instituția Consiliului Județean a solicitat Inspectoratului Școlar Județean Maramureș să ia legătura cu toate școlile din județ, iar managerii și administratorii unităților de învățământ să refuze recepționarea oricăror produse care urmează să fie distribuite copiilor și acestea nu prezintă toate elementele de siguranță.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *