Comunitate

Joc de strategie: Politică locală! Proiectul care-i învață pe elevii băimăreni cum se i-au deciziile publice

În perioada 10 – 12 noiembrie 2017 Fundația Friedrich Ebert România va desfășura alături de Primăria și Consiliul Local Baia Mare împreună cu Colegiul Național „Mihai Eminescu” proiectul de educație civică Joc de strategie: Politica locală.

„Jocul de strategie” este o metodă de educație politică prin care se urmărește ideea de a simula cât mai real posibil activitatea unei instituții politice existente. În proiectul propus 30 de elevi din Baia Mare vor deveni ei înșiși consilieri locali pentru o zi și astfel vor înțelege mult mai ușor cum se ia decizia publică în localitatea lor.

Proiectul cuprinde 4 etape:

  • In prima etapă tinerii au asista la ședința ordinară a Consiliului Local Baia Mare în data de 31 octombrie 2017.
  • In a doua etapă a proiectului elevii vor alfa cum funcționează sistemul politic din România conform legislației în vigoare și cum se ia decizia publică la nivel național, județean și local. Ei vor pune bazele politicii locale alături de traineri experimentați pregătiți de FES România special pentru acest proiect, în cursul zilei de 10.11.2017 la Colegiul Național „Mihai Eminescu”.
  • În a treia etapă, în cursul dimineții de 11.11.2017, tinerii vor avea ocazia să îi cunoască pe o parte dintre aleșii locali reali, câte unul din partea fiecărui partid reprezentat în Consiliu Local Baia Mare, și vor pregăti împreună cu aceștia interpelări și proiecte de hotărâre care vizează teme de interes pentru tinerii din Baia Mare.
  • Finala proiectului o reprezintă ședința de consiliu local simulată, unde tinerii din Baia Mare vor deveni consilieri locali pentru o zi și vor decide asupra proiectelor de hotărâre propuse de ei. Rolul de primar al acestei ședințe inedite urmează să fie ocupat de către o persoană din executivul Primăriei Iași.

„Politica locală afectează direct toți membrii comunității, indiferent de vârstă, și tocmai de aceea este important ca fiecare cetățean să-și cunoască drepturile și obligațiile. Tinerii participanți vor afla pe parcursul zilelor de proiect care sunt sarcinile primarului, care sunt atribuțiile consilierilor locali, dar și modalitățile de implicare ale cetățenilor în procesul decizional. Elevii deprind prin metode de predare nonformale abilitați care nu le sunt neapărat evidențiate în procesul instructiv-educativ din școli sau din viața de zi cu zi, dezvoltându-și atitudinea civică, calitatea lor de cetățeni și de membri ai comunității din care fac parte” a arata Diana Pop coordonatorul  proiectului.

Mai mult arata acesta pe 12 noiembrie participantii la proiect  vor fi consilieri locali pentru o zi, vor dezbate și vor decide asupra proiectelor de hotărâre pe care ei le consideră benefice pentru cetățenii municipiului Baia Mare , in cadrul unei altfel de sedinte de  consiliu local.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *