Externe

Insurgenții din Siria refuză să participe la summitul de pace din Rusia

Zeci de grupări ale insurgenţilor sirieni au respins apelul Moscovei în vederea organizării unui summit de pace luna viitoare, împreună cu reprezentanţi ai regimului de la Damasc, în Rusia, informează AFP.

Rusia şi Iran – aliaţii cu greutate ai preşedintelui Bashar al-Assad – şi Turcia, care îi susţine pe insurgenţi, au propus vineri organizarea unui “congres de dialog naţional” în staţiunea balneară rusă, în perioada 29-30 ianuarie.

Acest apel intervine într-un moment în care balanţa se apleacă în favoarea regimului de la Damasc, care controlează deja 55% din teritoriul sirian, după ce a înregistrat o serie de victorii în faţa insurgenţilor, prezenţi în doar câteva zone restrânse din această ţară.

“Respingem în totalitate tentativa Rusiei de a ocoli procesul (de pace) de la Geneva”, au anunţat într-un comunicat 40 de grupări ale insurgenţilor, cu referire la negocierile de pace care au avut loc în mai multe rânduri la Geneva sub egida ONU şi care nu s-au soldat până acum cu o reuşită.

Printre numeroasele facţiuni semnatare figurează influenta mişcare islamistă Ahrar al-Sham şi grupări altădată înarmate de Washington, precum Brigăzile al-Motassem.

Aliată fermă a regimului de la Damasc chiar de la începutul războiului, în 2011, Rusia a intrat militar în acţiune în septembrie 2015, pentru a veni în apărarea armatei siriene, pe atunci în dificultate, în faţa insurgenţilor şi jihadiştilor. Puternica sa maşinărie de război a reuşit să schimbe datele problemei în favoarea lui Assad.

Regimul a acceptat imediat să participe la summitul din Soci, în condiţiile în care a criticat în numeroase reprize procesul de pace de la Geneva.

Negocierile se împiedică în continuare de soarta lui Assad, regimul refuzând să evoce eventualitatea retragerii sale de la putere, retragere cerută de opoziţie.

Războiul complex din Siria, care implică numeroşi actori, s-a soldat cu peste 340.000 de morţi din martie 2011 şi până acum.

Sursa: agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *