112

Facebook a închis mai multe pagini din România. Explicaţia dată are legătură cu politica

Facebook a închis în cursul zilei de azi mai multe pagini, grupuri şi conturi care distribuiau ştiri pe reţeaua de socializare. Au fost identificate două astfel de operațiuni, prima cu originea în Marea Britanie, iar a doua în România.

Potrivit echipei de cybersecuritate a Facebook, nu au fost găsite legături între cele două activități, însă modul de operare era similar, prin crearea de conturi multiple pentru a induce în eroare în privința identității reale și a activităților de pe rețeaua de socializare.

Acest ”comportament neautentic coordonat” nu este echivalentul ”fake news”, ci înseamnă, potrivit Facebook, că ”un grup de persoane lucrează împreună pentru a-i înșela pe alții cu privire la cine sunt și ce fac”. Facebook subliniază că deciziile de închidere în astfel de cazuri nu au legătură cu conținutul postat sau distribuit, ci cu comportamentul administratorilor paginilor.

Legat de România, Facebook informează că a închis 31 de pagini, grupuri și conturi, care însumau o rețea și care, printr-o combinație de conturi false și conturi reale postau știri locale și politice, inclusv știri partizane, folosind titluri fictive, în sprijinul Partidului Social Democrat. De asemenea, precizează Facebook, era promovat conținut al unor site-uri pretins de știri, folosind povestiri care puteau genera polemici aprinse. Mai mult, deși administratorii acestor pagini și conturi au încercat să își ascundă identitățile, Facebook a descoperit că o parte dintre aceste activități erau legate de un individ asociat PSD.

În total, vorbim de 4 pagini de Facebook, 26 de conturi și un grup, în jur de 1.500 de fani ai respectivelor pagini, care au cheltuit în jur de 650 de dolari pentru a-și promova conținutul pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *