GHID - AGENDA ZILEI

EVENIMENT – Caravana Cinematografica pentru Nevazatori porneste prin tara. In 16 octombrie poposeste la Sighetu Marmatiei

Caravana Cinematografica pentru Nevazatori porneste la drum zilele acestea, aducand filme din selectia Festivalului National de Film pentru Nevazatori, primul eveniment cinematografic din Romania destinat persoanelor cu deficiente de vedere, organizat in Bucuresti, in perioada 15 – 19 mai, anul curent.

Caravana aduce in atentia publicului filme apreciate din programul festivalului, titluri preamiate in festivaluri international, dar si cateva dintre cele mai iubite pelicule romanesti aparute in ultimii ani.

In cadrul caravanei sunt proiectate filme special accesibilizate pentru persoanele cu deficiente de vedere. La intrarea in sala, acestea vor primi cate un set de casti, iar in pauzele dintre replicile personajelor, un narator va oferi detalii suplimentare despre cum sunt imbracate personajele, despre gesturi, mimica, atmosfera sau orice informatii care pot facilita intelegerea intrigii.

Restul spectatorilor vor urmari filmul in conditii normale, dar oricine doreste poate experimenta vizionarea unui film cu casca audio.

Conform unui comunicat trimis de mTeam For Youth Association , a doua oprire este la Sighetu Marmatiei, in 16 octombrie, ora 12:00, Sala Radio Sighet, strada Plevnei, nr. 8.

De la ora 12:00, spectatorii vor avea ocazia sa revada filmul „Pozitia copilului”, care a castigat premiul Ursul de Aur la Festivalul International de Film de la Berlin in anul 2013, precum si trofeul pentru cel mai bun film in cadrul Galei Gopo din anul 2014.

Filmul vorbeste cu emotie, dar si cu umor, despre relatia dintre o mama dominatoare si fiul ei adult. Pozitia copilului este un film despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii copiilor. In acelasi timp, filmul este o radiografie a “high-class-ului” romanesc contemporan, vorbind despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi.

De la ora 14.30 spectatorii vor putea sa revada filmul „Roxanne”, debutul in lungmetraj al regizorului Valentin Hotea. Desi resortul povestii sale se petrece in 1989, Roxanne relateaza evenimente ce au loc doua decenii mai tarziu: Tavi Ionescu (Serban Pavlu), un barbat de 38 de ani care nu prea vrea sa se aseze la casa lui, isi imparte viata intre grafica pe calculator, o mama bolnava si Oana, prietena lui, care inca spera ca el sa se implice in relatia lor. Pentru Tavi totul se va complica insa din ziua cand se hotaraste sa-si ceara dosarul de la Securitate: descopera ca ar putea avea un fiu cu o fosta prietena din liceu.

Proiectia este organizata in parteneriat cu Team For Youth Association si Asociatia Nevazatorilor din Romania, Filiala Maramures, in cadrul evenimentelor dedicate Zilei Internationale a Bastonului Alb, din calendarul de activitai al proiectului “Eye Care / Day Care” al Team for Youth Association, un Serviciu European de Voluntariat, finanțat de Comisia Europeană prin Programul Erasmus+.

Intrarea la proiectii este libera.
Caravana Cinematografica pentru Nevazatori este un proiect organizat de Fundatia Cartea Calatoare, in parteneriat cu Asociatia Nevazatorilor din Romania, finantat de Administratia Fondului Cultural National.

Proiectul isi propune sa promoveze si sa faciliteze accesul la cultura cinematografica romaneasca, sa promoveze filmele cu descriere audio in randul comunitatii si a industriei cinematografice.

Sursa: Emm