Administratie

DEZVOLTARE – O noua unitate de invatamant din municipiul Baia Mare va fi extinsa si intra in reabilitare. Contractul de executie a lucrarilor pentru Gradinita cu program prelungit nr. 8 a fost semnat astazi de primarul Catalin Chereches

 
 

Administratia Publica Locala a municipiului Baia Mare continua investitiile in educatie. Gradinita cu program prelungit nr. 8 urmeaza sa fie reabilitata si extinsa dupa ce astazi, 19 octombrie, primarul Catalin Chereches a semnat contractul care sta la baza inceperii lucrarilor.

In urma finalizarii proiectului, la unitatea de invatamant prescolara vor mai fi realizate patru sali noi de grupa, o sala polivalenta, sala de mese, grupuri sanitare, un cabinet medical, birouri si o spalatorie/uscatorie. 

Din suma alocata pentru investitie se vor reface si instalatiile de gaz, termice, sanitare, electrice precum si cele de stingere a incendiilor si a retelelor de canalizare. Durata de realizare a lucrarilor este de 24 de luni dar autoritatile baimarene preconizeaza ca acestea vor fi executate intr-un termen mult mai scurt. 

“Am dorit sa facem semnarea contractului de reabilitare si extindere a acestei gradinite aici, pentru ca este o zona a orasului care cred eu ca se poate dezvolta intr-un mod foarte armonios si din punct de vedere economic si din punct de vedere al dezvoltarii locative. Cred ca cei care locuiesc in aceasta zona merita toata dotarile de la scoli, gradinite astfel incat sa aiba placerea de a locui in aceasta zona. Sunt convins ca in foarte scurt timp tot impactul negativ al unei locuiri deficitare sau cu probleme va disparea. Aici ma refer la zona Cuprom, Horea, Luminisului si vor fi doua variante: una de mutare, una de civilizare a zonelor de locuit. Astfel, cu siguranta ca o astfel de dotare, o gradinita noua sau renovata va fi un lucru pozitiv. Pe de alta parte, intr-o zona foarte frumoasa a orasului, o zona cu case dar si cu anumite plombe din acestea de locuinte colective unde exista, din pacate, anumite probleme educatia poate sa fie una dintre solutiile cele mai viabile. Si atunci, daca vrem pe termen lung ca lucrurile sa se rezolve intr-un mod stabil si consolidat atunci astfel de obiective sunt absolut strategice pentru gandirea noastra de perspectiva pentru a putea sa facem in asa fel incat copiii sa adopte modelele sanatoase si nu cele care astazi le invadeaza, intr-un fel, spatiul familial sau cel in care traiesc”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare. In urma finalizarii lucrarilor de reabilitare si extindere a Gradinitei cu program prelungit nr. 8, unitatea de invatamant prescolar va deveni un model pentru restul gradinitelor din municipiu.

“Multumim foarte mult pentru implicarea de care dati dovada, nu numai cu gradinita noastra ci cu toate institutiile de invatamant din oras. Intr-adevar, se vede ca educatia, din partea dumneavoastra, este pusa pe primul plan. Si intr-adevar, daca vrem sa avem o viata mai buna, copiii nostri trebuie sa beneficieze de educatie in primul rand. De aici pornim. Va multumim tare mult ca am ajuns la acest punct de a semna contractul si de a demara lucrarea”, a spus Maria Lihet, directorul Gradinitei cu program prelungit nr.8.

Potrivit proiectului de reabilitare si extindere a Gradinitei cu program prelungit nr. 8, prin lucrarile demarate se doreste ca unitatea sa adaposteasca, la finalizarea planului de dezvoltare, un numar de 120 de copii care vor deslusi tainele invatarii in sase sali de grupa, la standarde moderne. De asemenea, finisajele exterioare ale cladirii existente au fost concepute astfel incat culorile si grafica de pe fatade sa sugereze modul in care copiii deseneaza o casa.

“Foarte important este, poate cel mai important lucru, ca o gradinita pe langa partea arhitectonica sa aiba si partea de dotari. Si aici, vreau sa ridicam standardul la nivelul municipiului Baia Mare, si la gradinite si la scoli si la licee. Cea mai mare problema este cea a dotarilor, care sunt de proasta calitate. Banii fiind putini s-a mers pe conceptul “luam ce e mai ieftin”. Cel mai ieftin este intotdeauna cel mai prost. Vreau sa terminam odata pentru totdeauna cu banii astia pe care ii cer scolile sau gradinitele, parintilor, ca sa mai faca cate o zugraveala sau cate o chestiune care nu tine de treaba parintilor sau de obligatia parintilor. Cred ca parintii, prin aportul pe care si-l aduc, chiar si financiar, trebuie sa contribuie la chestiuni care tin de diverse activitati cu caracter vocational ale copiilor si nu la, propriu-zis, mentinerea cladirii si la dotari”, a mai adaugat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.

In valoarea investitiei au fost cuprinse si sumele necesare pentru realizarea sistematizarii verticale a incintei, asigurarea accesului pentru zece spatii de parcare precum si trotuare pentru acces pietonal.

Sursa: Simona Vasiac