Cultura

DECES – Fondatorul Liceului de Arte din Baia Mare, artistul Dudas Gyula, a incetat din viata

Pictorul si profesorul Dudas Gyula, unul din seniorii artei baimarene, a plecat spre o lume mai buna. Cunoscut pentru expozitiile sale din Baia Mare, Satu Mare, Oradea, Debrecen, Cluj Napoca, Toplita, Gheorgheni, dar si cele din Budapesta, Hatvan, Stockholm, pictorul baimarean a primit in anul 2009 titlul de “Artistul Anului”, din partea Uniunii Artistilor Plastici, Filiala Baia Mare. Trei ani mai tarziu, in 2012, Dudas Gyula a mai fost incununtat cu o distinctie. Este vorba despre Ordinul de Merit al Ungariei pentru pastrarea traditiei Scolii Baimarene de Arta.

Dudas Gyula s-a născut in 24 mai 1929, in Toplita, iar in anul 1958 a absolvit Academia de Arta Ion Andreescu din Cluj Napoca dupa care devine fondatorul Liceului de Arte din Baia Mare, unitatea de invatamant unde a lucrat ca profesor pana in anul 1999, cand s-a pensionat. Din anul 2009, ca membru al Uniunii Artistilor Plastici din Baia Mare, a avut un rol important in dezvoltarea vietii artistice a municipiului.

Picturile sale realizate in ulei au adus in fata iubitorilor de arta, de cele mai multe ori, peisaje statice din viata cotidiana a municipiului Baia Mare.

Meseria de artist a lui Dudas Gyula nu s-a limitat doar la picturi, acesta realizand si articole decorative din ceramica.

Prin mana lui Dudas Gyula au trecut generatii intregi de artisti plastici din Baia Mare. Abilitatile sale pedagogice au facut din fostii elevi ai Liceului de Arte artisti valorosi.

“In tot acest parcurs al vietii lui lui Dudas Gyula, amintim faptul ca a fost printre intemeietorii Liceului de Arte din Baia Mare atunci cand acesta a luat fiinta, in anii ’50. Apoi, tot el a fost pedagog la aceasta scoala pana cand a intrat in pensie, trecand prin mainile dansului generatii intregi pe care le-a format. Tot despre el vorbim ca despre un artist prezent in istoria artei baimarene si nu numai. Totodata este un artist care a stiut sa isi managerieze foarte bine activitatea expozitionala, participand pana in ultimul moment la activitatile pe care le-am organizat ca si filiala”, a declarat Laura Ghinea, presedintele Uniunii Artistilor Plastici, filiala Baia Mare.

Chiar daca era in varsta, Dudas Gyula nu s-a retras niciodata din lumea artei si facea ceea ce ii placea mai mult. La fel a facut si in urma cu aproximativ o luna, cand a participat la o tabara de creatie care a avut loc in Ungaria.

“Este un artist despre care vorbim si atunci cand spunem ca a stiut sa isi faca atelierul propriu. Nu a asteptat sa i se dea un ajutor si a stiut sa isi creeze atelierul propriu si totodata, asa cum spuneam, era un foarte, foarte bun manager si foarte activ in viata artistica, atat in Baia Mare cat si peste hotare. Regretam foarte mult disparitia profesorului si a artistului Dudas Gyula si omului, in primul rand. Pentru toti a fost un coleg si un prieten foarte bun chiar daca erau copii, chiar daca erau tineri, chiar daca erau varstnici”, a mai adaugat Laura Ghinea.

Sursa foto: artdeal7.ro

Sursa: Emm