Craciun in Maramures

Crăciun în Maramureş. Expoziție temporară „Minerale în filatelia românească” la Muzeul de Mineralogie

În cadrul celei de-a X-a ediții a manifestărilor „Crăciun în Maramureș” organizate de Consiliul Județean Maramureș, în perioada 18-28 decembrie, la Muzeul de Mineralogie s-a desfășurat, recent, vernisajul expoziției temporare „Minerale în filatelia românească”.

Vernisajul a debutat cu un cuvânt introductiv din partea directorului muzeului care, după ce a mulțumit auditoriului pentru prezență, a adus la cunoștința publicului participant motivația din spatele acestei expoziții temporare.

Aceasta reprezintă unul dintre punctele propuse prin proiectul „Minerale din România”, proiect derulat de muzeu în colaborare cu instituții de prestigiu, precum Academia Română, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Muzeul Național de Geologie din București, ce are ca scop promovarea mineralelor descrise pentru prima dată în lume și a asociațiilor minerale reprezentative de pe teritoriul României.

În cadrul acestui proiect s-a propus organizarea unei expoziții temporare itinerante cu eșantioane minerale din România, expoziție ce va fi realizată în anul 2019 în cadrul proiectului AFCN câștigat, realizarea unui proiect editorial sub îndrumarea domnului academician Gheorghe Udubașa și organizarea acestei expoziții temporare, ce prezintă mineralele din România care au făcut obiectul unor emisiuni filatelice. După această prezentare a proiectului „Minerale din România”, directorul Ioan Denuț a vorbit despre buna colaborare avută cu Romfilatelia, în realizarea emisiunilor filatelice, ce prezintă eșantioanele minerale din colecția Muzeului de Mineralogie.

Alexandra Sîngeorzan, muzeograf, comisarul expoziției, a prezentat conceptul expozițional, eșantioanele minerale și produsele filatelice ce fac obiectul acestei expoziții.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectaculos concert de colinde, susținut de corul „Sfântul Ioan Damaschinul”, al Secției de Teologie și a unui grup de colindători, al Secției de Etnologie, din cadrul Facultății de Litere, a Centrului Universitar Nord din Baia Mare, dirijor pr. lector dr. Teofil Stan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *