Monden

CONSTATARE – Nordicii sunt predispusi sa fie inalti si slabi

Se stie ca europenii din nordul continentului sunt in general mai inalti si mai slabi decat cei din sud. Aceasta predispozitie este legata de o asociere de gene – cel putin asa arata un studiu desfasurat de cercetatori australieni si publicat in revista britanica Nature Genetics.

Oameni de stiinta de la Universitatea Queensland au analizat astfel genomul a peste 250.000 de europeni si indeosebi fenotipurile legate de inaltime si de indicele de masa corporala (IMC) in intreaga Europa, relateaza 7sur7.be. “Am constatat ca o prezenta sporita a genelor care favorizeaza inaltimea se asociaza cu cea legata de un IMC mai mic”, afirma Matthew Robinson de la Universitatea din Brisbane (Australia), coautor al studiului. “Cercetarile noastre sugereaza prin urmare ca persoanele inalte sunt genetic mai susceptibile sa fie subtiri”, adauga el.

Europenii din nord care de-a lungul generatiilor, prin selectie naturala, au ajuns sa fie “genetic” mai inalti decat cei din sud sunt asadar mai susceptibili sa fie “genetic” mai slabi.

O alta constatare a cercetatorilor este ca, daca diferentele genetice intre tari ofera o explicatie a diferentelor nationale in ceea ce priveste inaltimea, factorii de mediu raman elementul determinant in materie de greutate. “Acest lucru inseamna ca diferentele de regim alimentar sunt mai importante decat genetica in privinta IMC-ului”, precizeaza Matthew Robinson.

In medie 24% din variatia genetica implicata in inaltime s-ar putea explica prin originea geografica, fata de numai 8% pentru IMC.

Sursa: Agerpres