Cunoscandu-le proprietatile terapeutice extraordinare, vechii chinezi considerau ciupercile medicinale ca adevarate „”daruri ale zeilor” sau „elixire ale vietii”. Tratatele farmaceutice orientale ofera date despre peste 100 de specii de ciuperci folosite in scopuri terapeutice, insa dintre acestea, cele mai cunoscute sunt Reishi sau Ganoderma Lucidum, Cordyceps sinensis, Shiitake si Maitake.
Datorita continutului lor bogat in proteine, polizaharide, aminoacizi, vitamine, minerale, beta glucani si alte microelemente active, astazi in multe clinici din Japonia si China, ciupercile medicinale sunt utilizate cu rol adjuvant in terapiile complementare ale unei game variate de afectiuni.
Ciuperca medicinala Reishi a fost atestata pentru prima data ca ciuperca superioara in cea mai veche farmacopee chinezeasca a lui Seng Nong, din anul 56 i.H., dar se considera ca utilizarea sa in fitoterapia orientala dateaza de peste 5.000 de ani. Extrem de rara, ciuperca a constituit mult timp un privilegiu al celor bogati, cultivarea sa la scara larga facandu-se abia de curand. In China Antica de pilda, numai imparatii se puteau bucura de efectele benefice ale ciupercii Reishi, despre care se credea ca are proprietatea de a mentine tineretea si de a prelungi viata. Reishi contine peste 200 de microelemente active, cele mai importante fiind polizaharidele, acizii ganoderici, germaniul organic, adenozina, aminoacizii si proteinele.
In afara de Reishi, o alta ciuperca medicinala este Cordyceps sinensis. Aceasta creste in regiunile muntoase izolate din Tibet, la altitudini de peste 3.500 m, in conditii climatice foarte grele. Ca sa poata supravietui la temperaturi medii anuale de sub 0° Celsius si ninsori abundente in mare parte din an, Cordyceps sinensis acumuleaza cele mai multe puternice substante active din mediul inconjurator. Numele Cordyceps inseamna „iarna larva, vara planta” ceea ce indica etapele de metamorfoza si simbioza ale acestei ciuperci miraculoase. In corpul ciupercii Cordyceps se gasesc peste 80 de fermenti, aminoacizi, beta-caroten, vitamine E si C si seleniu.
Shiitake este cea mai cultivata ciuperca medicinala din lume, fiind foarte apreciata chiar si pentru gustul sau, in gastronomia japoneza. Shiitake contine vitaminele din complexul B, egosterol, minerale, saruri organice si aminoacizi esentiali.
Maitake este denumita si „ciuperca dansatoare”, datorita bucuriei extraordinare pe care o manifestau culegatorii japonezi la gasirea acesteia, conform unei vechi legende. Ciuperca Maitake contine polizaharidele 1.3 si 1.6 beta-glucan, stimulatoare naturale ale imunitatii organismului.
In prezent, pe piata exista produse cu extract din aceste ciuperci, disponibile in farmaciile si magazinele cu profil naturist din intreaga tara.
Sursa: Ioana Osan