Administratie

BUGET 2018 – Guvernul României pregătește măsuri de austeritate

Potrivit PressOne, 2018 se anunță a fi un an dificil pentru sistemul public. Guvernul României a adoptat miercuri, 6 decembrie, proiectul de buget pentru anul viitor și o Ordonanță de Urgență care prevede măsurile de austeritate aferente.

În 2017, Guvernul a majorat salariile bugetarilor, însă acum s-au pregătit mai multe măsuri de austeritate menite să reducă din cheltuielile publice. Iată câteva dintre ele:

  1. În 2018 nu se vor acorda premii, tichete-cadou, indemnizații de hrană și indemnizații de vacanță. În schimb, funcționarii vor primi vouchere de vacanță.
  2. Salariile publice care vor fi obținute în instanță anul viitor vor fi plătite eșalonat, în termen de 5 ani. Prima tranșă va fi de 5%.
  3. Munca suplimentară a funcționarilor aflaţi în posturi de conducere și execuție nu va fi plătită în numerar. În schimb, aceștia vor fi recompensați cu zile libere.
  4. Instituțiile și autoritățile publice vor păstra numărul exact de angajați care poate fi plătit din bugetul intern.
  5. Un procent de 10% din obligațiile financiare față de persoanele cu handicap și cu handicap grav va fi trecut în responsabilitatea autorităților locale.
  6. Instituțiile publice nu au voie să achiziționeze mașini (cu excepția celor electrice) și mobilier de birou.
  7. Plafonarea indemnizațiilor, primelor, ajutoarelor, despăgubirilor și compensațiilor lunare de care beneficiază militarii, poliţiştii şi lucrătorii din administraţia penitenciarelor.
  8. În 2018 nu se vor mai face angajări prin concurs sau examen pe posturile vacante sau temporar vacante din instituțiile sau autoritățile publice.

Primul primar nemulțumit de măsurile de austeritate adoptate de Guvern este Florentin Pandele (Voluntari). Acesta le cere primarilor din restul țării să depună eforturile necesare pentru a-i convinge pe parlamentari să respingă bugetul pe 2018.

Sursă imagine: mediafax.ro

Robert Bandi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *