Sanatate

BLOCAJ – Timp de sase ore, sistemul informatic din sanatate a fost blocat, iar cardurile inutile. S-au format cozi la usile cabinetelor medicale si la farmacii (VIDEO)

Vezi VIDEO
Dupa ce s-au facut probe mai bine de o jumatate de an, la 1 septembrie a devenit obligatorie folosirea cardului national de asigurari de sanatate. Toate persoanele peste 18 ani care sunt cuprinse intr-o forma de invatamant si care lucreaza au primit aceste carduri numai ca azi s-au dovedit a fi inutile. De la prima ora a diminetii sistemul a cedat si niciun fel de serviciu medical nu a putut sa fie validat.

„Astazi, de pe la ora 7 fara 5 minute pana adineaori la ora 12.00, la Casa Nationala a stat ceasul. Nu ceasul Casei Nationale ci acea aplicatie care permite validarea serviciilor medicale. Asta inseamna ca nici noi, medicii de familie, nici laboratoarele, nici farmaciile, nici spitalele nu au putu sa-si desfasoare in mod normal activitatea. Noi am practicat, cel putin eu si alti colegi de ai mei, un lucru care era spre folosul pacientului. Le-am facut retetele necesare, le-am facut trimiteri daca a fost nevoie la alte specialitati sau la laborator, am incercat sa validam aceste servicii cu cardul, evident ca ele nu au mers, iar acuma asteptam sa vedem dupa ce a repornit sistemul daca ni se vor valida aceste servicii”, a precizat Gheorghe Lascu, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie Maramures.

In cazul in care aceste servicii nu vor fi validate, medicul este bun de plata si va scoate din buzunarul personal banii aferenti serviciului medical prestat, indiferent ca este vorba despre o simpla consultatie, o reteta sau chiar o interventie chirugicala. De altfel, medicii de familie se plang ca sistemul da numeroase erori care le ingreuneaza mult activitatea.

„E ceva patologic. De cateva luni de zile si mai ales de la sfarsitul lui august si inceputul lui septembrie, fie la inceput de saptamana, lunea, dar mai ales vinerea, se intampla ca ceva nu merge bine. Si, in special, nu merge unitatea de management, CEAS-ul, SIP-ele, deci exact acele unitati sau servere care, ca sa fiu mai romaneste inteles, care ar trebui sa valideze serviciile medicale. Nu merg. Cad, au defecte si nu stiu ce. Noi trebuie dupa aceea sa revenim maine sau poimaine la locul de munca sa incercam sa validam aceste servicii pentru ca pana luni trec 72 de ore si nu mai putem valida astfel de servicii”, s-a mai plans medicul.

Pe pagina de Internet a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost confirmata eroarea de sistem la ora 6.55 si anuntata remedierea la ora 12.55. In tot acest timp bolnavii au cam stat pe la usi pentru ca unii dintre medici nu au „prestat” de teama sa nu fie pusi la plata.

Sursa: Ana Pop