Actualitate Anul Centenarului

Baia Mare. Anul Centenarului. Festivitate de prelevare a unei urne de pământ din Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial

În conformitate cu Hotărârea Consiliului Director al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, pentru cinstirea și omagierea faptelor înaintașilor de acum un secol și dintotdeauna, se va duce la Alba Iulia – Capitala Marii Uniri, o urnă cu pământ din toate regiunile istorice care s-au unit cu Țara la 1 Decembrie 1918, și care să marcheze, simbolic, unitatea pământului și a neamului românesc.


Pentru realizarea acestui obiectiv, vă rugăm să participați la festivitatea de prelevare a unei urne de pământ din Cimitirul Eroilor din Primul Război Mondial din Baia Mare, festivitate care se va desfășura miercuri, 07 noiembrie 2018, la ora 09.30.

La festivitate sunt invitați să participe autoritățile locale, veterani de război, reprezentanți ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, comandantul garnizoanei Baia Mare, comandanții și reprezentanți ai instituțiilor de apărare, odine publică și siguranță națională din municipiu și județ, elevi, membrii Filialei Maramureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, simpatizanți, publicul interesat.

În cadrul acestei festivități, după prelevarea unei urne de pământ, se va oficia o slujbă de sfințire a acesteia, se va depune o coroană de flori la obeliscul din Cimitirul Eroilor și se vor prezenta alocuțiuni care să sublinieze importanța și semnificația evenimentului.

După terminarea acestei festivități, urna va fi depusă la Biserica Militară a garnizoanei și ulterior, săculețul cu pământul din Cimitirul Eroilor din municipiul Baia Mare va fi trimis la București la sediul central al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria” pentru a fi așezat, alături de cele prelevate din alte provincii istorice, într-o urnă confecționată special și care va fi depusă, într-un cadru festiv de către reprezentanții structurilor organizatoare și a celor care au sprijinit desfășurarea activității, în Sala de Onoare a Catedralei Încoronării din Alba Iulia, pentru a demonstra viitorimii că teritoriul românesc s-a așezat și stă pe osemintele eroilor ca pe umerii unor uriași.

Săculețul cu pământ care va fi prelevat din Cimitirul Eroilor din Baia Mare va fi însoțit de un act de autenticitate care va fi semnat de către autoritățile locale, comandantul garnizoanei, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și președintele Filialei Maramureș al Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, act care îl va însoți până la depunerea sa în Sala de Onoare a Catedralei Încoronării din Alba Iulia, arată col. (r.) Ioan Bota, preşedintele filialei Maramureş a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *