Actualitate

Avalanșă la Bâlea Lac. Zăpada a distrus căsuțele comercianților și a ajuns aproape de cabană

O avalanșă de mari dimensiuni a rupt căsuțele din lemn pe care comercianții le-au amplasat în apropierea cabanelor de la Bâlea Lac. Salvamontiștii avertizează că la peste 2.000 de metri altitudine în Munții Făgăraș există risc mare de producere de noi avalanșe. La Bâlea Lac a fost măsurat cel mai mare strat de zăpadă din România, 155 de centimetri, la o stație meteo.

Avalanșa s-a declanșat în noaptea de duminică spre luni. O cantitate uriașă de zăpadă a căzut de pe vârful muntelui până în parcarea de la Bâlea Lac, unde se aflau căsuțele din lemn. Salvamontiștii spun că avalanșa a ajuns aproape de Cabana Bâlea Lac și de Baza Salvamont.

„Avalanşa Bâlea Lac a trecut de parcarea de la Paltinu şi a mutat/rupt căsuţele. S-a oprit pe drumul de asfalt în drept cu celelalte căsuţe aproape în drept cu baza Salvamont. S-a rupt aproape toată căldarea de la balcoane, inclusiv pe lac a ajuns”, a declarat salvamontistul Dan Popescu, citat de avalanseincarpati.ro.

Meteorologii avertizează marţi că riscul de avalanşă la Bâlea Lac este mare, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci. Potrivit Agerpres, accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina de la Bâlea Cascadă.

Până la Bâlea Cascadă, turiştii pot merge cu maşinile pe Transfăgărăşan, şoseaua fiind deszăpezită, însă se circulă în condiţii de iarnă. Turiştii care vor să schieze la Bâlea Lac, unde nu există pârtii amenajate, sunt sfătuiţi să solicite informaţii de la salvamontiştii din zonă.

„Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munţilor Făgăraşului de pe teritoriul judeţului Sibiu sunt închise accesului turiştilor. Pentru prevenirea accidentelor montane, SPJ Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele închise. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă (încălţăminte adecvată, haine care să le asigure un confort termic optim, mănuşi, ochelari de zăpadă, colţari, piolet, beţe de schi), dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă, respectiv: sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă. Alpiniştilor care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă a munţilor Făgăraşului le solicităm să anunţe SPJ Salvamont Sibiu perioada şi traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Naţional Salvamont, iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident, să utilizeze aplicaţia SALVAMONT pentru telefoane mobile”, a anunţat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David, conform Agerpres.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *