Actualitate

Autorităţile judeţene fac lista cu locuinţele din Maramureş afectate de furtună pentru a putea solicită despăgubiri

Autoritatile judetene fac inventarul locuintelor care au avut de suferit  in urma furtunii inregistrate duminica 17 septembrie in Maramures.  Dupa ce au transmis la centru o prima solicitare in vederea acordarii de sprijin financiar  pentru inlaturarea efectelor furtunii asupra institutiilor publice, acum președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a precizat că, în zilele următoare, către Guvernul României va fi transmis un nou raport privind alte categorii de populație unde în urma furtunii s-au înregistrat calamități, făcând referire în special la locuințele private.

Șeful administrației județene lansează un apel către primarii din județ să procedeze, în cel mai scurt timp, la evaluarea pagubelor în localitățile pe care le administrează, iar raportul să fie trimis către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Gheorghe Pop de Băsești” al județului Maramureș.

”Fac un apel către toate primăriile din județ, respectiv către primarii din fiecare localitate care a avut de suferit în urma furtunii de duminică seara. Sunt primari cu care am discutat și telefonic și pe care îi rog ca, în cel mai scurt timp posibil, alături de Comitetele Locale pentru Situații de Urgență să finalizeze evaluarea pagubelor produse în gospodăriile maramureșenilor. Este imperativ ca astăzi, cel târziu mâine dimineață, situațiile să fie transmise către ISU Maramureș, pentru ca apoi Instituția Prefectului și Consiliul Județean să poată înainta proiectele de Hotărâri de Guvern, pentru despăgubiri. Am văzut poziția primului ministru, Mihai Tudose, prin care ni s-a transmis că Guvernul este dispus să despăgubească fiecare gospodărie calamitată într-un termen extrem de scurt. Dacă în anii trecuți despăgubirile veneau după ani de zile, astăzi vorbim de un termen de câteva zile în care Guvernul este dispus să intervină și să aloce efectiv banii necesari reabilitării sau refacerii locuințelor afectate de furtună.

Fac un apel către fiecare cetățean a cărui gospodărie a fost calamitată ca, în situația în care nu a sesizat încă primăria, să facă acest lucru în cel mai scurt timp, pentru a putea fi cuprins în aceste raportări oficiale transmise Guvernului. Dacă nu a fost contactat încă de către autorități, este dreptul său să se prezinte la primăria din localitatea în care domiciliază și să sesizeze autoritățile locale”, a subliniat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

De menţionat că demersul este realizat în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, instituţie a cărei activitate nu va mai fi promovată de ziarul electronic Emaramureş cel puţin atâta vreme cât oficialii acesteia nu vor prezenţa publicului un raport detailat asupra modului  în care s-a intervenit în urmă dezastrului provocat de furtună, mai ales în privinţa asigurării circulaţiei pe drumurile publice  şi a alimentării cu energie electrică,  dar mai cu seama a informării corecte şi în timp util a populaţiei cu privire la aceste lucruri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *