Monden

ASTRONOMIC – Spectacol inedit pe cer. Evenimentul astronomic se intampla o data la 30 de ani (VIDEO)

eclipsa de lunaVezi VIDEO
Maramuresenii vor sta cu ochii pe cer la propriu, in noaptea de 27 spre 28 septembrie, daca vremea le va permite. Un triplu eveniment astronomic se va petrece. Astfel, pasionatii de astronomie si nu numai vor putea asista la o superluna in paralel cu o eclipsa totala de luna sau luna sangerie, asa cum este cunoscuta in popor. Nu este insa singurul spectacol celest din aceasta luna.

„In 28 septembrie vom avea un spectacol organizat de aceasta data de catre Luna, satelitul natural al Pamantului. Atunci avem trei momente importante sau trei evenimente ce survin aproape simultan. Este vorba despre Perigeul lunar, acea pozitie a lunii in care se afla cel mai aproape de Pamant, Luna plina si o eclipsa de luna in penumbra ceea ce inseamna ca cele trei astre, Soarele, Pamantul si Luna vor fi aliniate”, a declarat Ciprian Crisan, muzeograf Complexul Astronomic Baia Mare.

Interesant este ca de data aceasta, din cauza unor pozitionari care se intampla destul de rar, aspectul lunii va fi unul sangeriu. Pentru ca este atat de apropiata de Terra, o super luna plina arata cam cu 7% mai mare ca o Luna Plina obisnuita.

„Pentru ca avem luna plina si luna plina la Perigeu, acest fenomen este numit indeobste Superluna si din cauza anumitor pozitionari aceasta superluna de la sfarsitul lunii septembrie va avea un aspect sangeriu”, a mai spus muzeograful. In ciuda faptului ca se vor alinia planetele si pesimistii dadeau ca iminenta venirea sfarsitului lumii, astronomii spun ca nu exista niciun motiv de panica.

„Aproape de doua, de trei ori pe an se anunta sfarsitul lumii. Este o miscare pe Internet care doreste sa atraga atentia, probabil asupra modului in care noi ar trebui sa avem grija de planeta noastra. Armagedonul nu va veni prea curand potrivit NASA care a dezmintit si acest zvon cum ca un asteroid ar putea lovi Pamantul in Puerto Rico si probabil nu va surveni nici in urmatoarele partru-cinci luni”, a concluzionat muzeograful.

Desi alinierea Soarelui si a Lunii provoaca o usoara crestere a activitatii tectonice, efectele Super Lunii pe Terra sunt neglijabile. Multi cercetatori au derulat studii si au concluzionat ca super luna nu poate fi conectata cu dezastrele naturale.
Conform NASA, combinatia Lunii, aflata la Perigeu cu Luna plina, nu ar trebui sa afecteze balanta energiei interne a Terrei, de vreme ce mareea lunara survine in fiecare zi.
Exista o mica diferenta in fortele mareice exercitate de catre atractia gravitationala a Lunii la Perigeu. Totusi, diferenta este prea mica pentru a deregla fortele naturale ale planetei noastre.

Sursa: Ana Pop