Actualitate

APA CU PORTIA – SCANDAL – Mai multi cavnicari ramasi fara apa acuza societatea Vital de servicii proaste si tarife umflate (VIDEO)

Foto Intrarea in Cavnic (c) eMM.ro 
Foto Apa sistata in Cavnic (c) eMM.ro 

Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
De cateva saptamani, din cauza secetei care a lovit nu doar orasul Cavnic, sute de oameni ce locuiesc in cartierul Roata primesc apa „cu portia”. Cavnicarii, obisnuiti pana acum sa aiba parte de apa rece din belsug si de buna calitate, sunt nevoiti sa-si care apa de la cel mai apropiat izvor si sa-si umple toate recipientele pe care le au la indemana in gospodarie. Astfel, aproape la fiecare casa pot fi vazute sticle, oale sau lighene pline de apa pentru atunci cand se termina cea din bazinele de captare sau cand este sistata de cei de la Vital. Nemultumiti, oamenii dau vina pe reprezentantii societatii, sustinand ca au parte doar de tarife majorate, iar serviciile lasa de dorit.

Potrivit reprezentantilor Vital, probleme cu apa exista pe strazile Trandafirilor, Ghioceilor, Pintea Viteazu si Eliberarii din Cavnic, acolo unde, ca urmare a secetei, apa este sistata intre orele 23:00 si 5:00, in zilele de 20, 21 si 22 iulie. Astazi, 21 iulie, la robinetele oamenilor din zona curgea doar un firicel de apa sau, in alte locuri, deloc.

Oamenii sustin ca astfel de probleme exista doar de cand au fost preluati de societatea Vital.

„De cand ne-a preluat Vitalul, noi nu mai avem apa in Cavnic. Nu-i intereseaza nimic, numai banii. Nu vine nimeni sa vada in ce conditii si de unde bem noi apa. Cand curata bazinele nu e apa, cand ploua nu e apa, cand e prea mare apa, iar nu-i bine ca e murdara”, a spus Gabi Costeniuc, un cavnicar care locuieste in cartierul Roata.

„Ieri am avut si astazi nu avem deloc. Sper ca o sa avem si ca o sa se rezolve problema. Suntem la munte, seceta e cum e dar speram sa fie bine. Strangem in galeti si in oale, pe unde putem”, a spus Gizella Daubner.

Norocul oamenilor este un izvor aflat tocmai in cartier, de unde fiecare isi cara in galeti si in peturi apa de baut, de gatit sau de spalat.

„Strang in sticle sa am apa cand nu este. Si noi avem mai sus un ciurgau, cum se zice pe la noi, si tare e buna apa. Aducem de acolo ca oricum apa de aici nu e buna de fiert, o folosim numai la spalat. De platit, platim lunar, vine factura si e musai de platit”, a spus Victoria Tatar, o localnica din Cavnic.

Oamenii sunt extrem de nemultumiti si acuza societatea Vital ca nu face nicio investitie, in zona existand numeroase izvoare care ar putea fi captate pentru ca oamenii sa aiba apa. Vestea ca Borsa s-a retras din actionariatul societatii Vital si a renuntat astfel la serviciile firmei de apa-canal a ajuns si la urechile cavnicarilor si nu putini sunt aceia care considera ca o asemenea masura ar fi benefica si pentru orasul lor. Localnicii spun ca de la preluarea de catre acest operator si pana acum au avut parte doar de mariri de pret si de apa de proasta calitate.

Problema celor din cartierul Roata nu este singulara. In zona centrala a orasului, apa care ajunge in casele oamenilor este deseori atat de murdara incat nu se poate folosi. Mare parte din vina o reprezinta o societate care exploateaza padurea in zona Mogosa, adica tocmai de unde vine apa care alimenteaza centrul orasului, iar copacii doborati sunt trasi prin paraiele care sunt ulterior captate.

Masuri similare de rationalizare a apei au fost luate si in Baia Sprie, in cartierele Microraion-Vest, Plevnei si Gutinului.

Sursa: Andrei Gherghel