Externe

ANCHETA – Perchezitii la domiciliul si biroul fostului presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy

Nicolas SarkozyAutoritatile franceze au inceput in seara zilei de azi, 3 iulie, perchezitii la domiciliul si biroul fostului presedinte Nicolas Sarkozy, in cadrul afacerii Bettencourt. Zece politisti l-au insotit pe judecatorul de instructie Jean-Michel Gentil, care ancheteaza o eventuala finantare politica ilegala a campaniei prezidentiale a lui Sarkozy in 2007, potrivit unei surse apropiate investigatiei. Nicolas Sarkozy a plecat de ieri, 2 iulie, cu familia in Canada, dupa cum a precizat avocatul sau, Thierry Herzog.

Cotidianul Le Monde a scris, in editia online, si despre o perchezitie la cabinetul de avocati la care Sarkozy este asociat, informatia nefiind insa confirmata de sursele apropiate anchetei.

In opinia avocatului Herzog, “aceste perchezitii, atat timp cat magistratului i-au fost trimise de 15 zile toate elementele necesare, se vor dovedi actiuni inutile”. Documentele respective, sustine avocatul, demonstreaza “imposibilitatea absoluta a pretinselor intalniri secrete cu dna Liliane Bettencourt“, mostenitoarea imperiului L’Oréal.

Tot potrivit lui Herzog, el l-ar fi informat pe judecator ca “toate deplasarile si locurile unde s-a aflat Nicolas Sarkozy pe parcursul anului 2007 s-au facut sub controlul ofiterilor de politie insarcinati sa ii asigure securitatea”. Avocatul a mai declarat ca i-a scris din nou judecatorului de instructie pentru a-i indica identitatea acestor politisti, “pentru ca ei sa certifice faptul ca Sarkozy nu a avut nici macar o singura intalnire, la 24 februarie 2007, cu André Bettencourt”, sotul defunct al Lilianei Bettencourt.

Scandalul Bettencourt, plecat de la un diferend familial cu fiica miliardarei, a izbucnit odata cu publicarea inregistrarilor-pirat ale conversatiilor purtate de Liliane Bettencourt cu anturajul sau.

Miliardara, in varsta de 89 de ani, detinatoarea unei averi de circa 17 miliarde de euro, a treia ca marime din Franta, se afla in centrul unei anchete judiciare legate mai ales de suspiciuni de finantare politica ilegala, scandal care a dus la demisia ministrului muncii Eric Woerth, la sfarsitul lui 2010.

Fiica Lilianei Bettencourt a cerut regularizarea fiscala a intregii averi si a reusit plasarea sub tutela a mamei sale.
Sursa: Agerpres