Comunitate

ALEGERI – CAMPANIE – Maramuresenii sunt avertizati sa nu fure la urne (VIDEO)

 Foto: Vot ilegal - campanie
 Foto: vol ilegal - campanie in Baia Mare

Vezi VIDEO
Jandarmii maramureseni au descins in cursul zilei de azi, 16 mai, la un centru comercial din Baia Mare, dar nu pentru o actiune in forta, ci pentru a derula o campanie de informare prin care s-a urmarit avertizarea alegatorilor asupra pedepselor pe care le risca in cazul in care fraudeaza alegerile. Mai multi reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures au impartit pliante baimarenilor si le-au oferit informatii legate de procesul electoral, de drepturile si obligatiile pe care le au atat inainte de alegerile locale, cat si in data de 10 iunie, cand trebuie sa se prezinte la urne.

Ministerul Administratiei si Internelor organizeaza in aceasta perioada campanie intitulata “Mita si votul ilegal inseamna inchisoare!”, al carei obiectiv consta in informarea alegatorilor asupra sanctiunilor legale prevazute pentru incalcarea legislatiei electorale. Aceasta se adreseaza tuturor cetatenilor romani cu drept de vot, si in special tinerilor care implinesc 18 ani si care voteaza pentru prima data, dar si celorlalte persoane care direct sau indirect sunt implicate in procesul electoral.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean de Jandarmi Maramures, Codruta Tomoioaga, prezenta la actiunea publica de azi, a precizat ca pana in 10 iunie se va derula campania. ”In perioada 10 mai – 10 iunie, sub sloganul «Mita si votul illegal inseamna inchisoare» se desfasoara aceasta campanie premergatoare alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale. Pentru promovarea acestei campanii au fost realizare spoturi audio si video, materiale publicitare ce au fost impartite astazi cetatenilor”, a spus oficialul IJJ Maramures.

Multi baimareni au fost sceptici in privinta rezultatelor campaniei de informare, precizand ca voturi se vor fura oricum, in ciuda pedepselor cu inchisoarea pe care le risca persoanele implicate. Unul dintre cei care a primit un pliant cu sanctiunile prevazute de lege in cazul incalcarii legislatiei electorale a aratat ca ”se va frauda, pentru ca sunt interese foarte multe”. ”O sa fie grupuri… In orice caz, cred ca o sa fie o campanie mai limitata. Daca nu se schimba guvernul eu cred ca se frauda masiv, masiv de tot”, a spus baimareanul.

Un altul a precizat ca va merge la vot pentru ca e singura posibilitate cand se poate implica activ in destinul tarii. ”Sa zicem asa, un procent de 10% in mod sigur se vor abtine care vor fi cat de cat totusi constienti de treaba asta. Pentru binele lor fac daca fac ceva, adica sa nu fie sau sa nu se lase mituiti”, a spus acesta.

Pentru prezentarea mesajului campaniei, politistilor, jandarmilor, pompieri si granicerilor din Maramures le-au fost distribuite materiale informative. De asemenea, a fost lansat site-ul www.votlegal.mai.gov.ro cu prevederile legii si cu alte date necesare la vot.
Sursa: Andrei Trif