![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Vezi VIDEO -protestul Sanitas
Vezi VIDEO – sindicalisti la sediul UDMR
Protestele organizate azi, 22 octombrie, de sindicalistii din Maramures au fost scurte si mai putin galagioase ca in alte dati, membrii CNSLR Fratia, Sanitas, Meridian, dar si ai Cartel Alfa si BNS preferand, probabil, sa isi pastreze fortele pentru actiunea de amploare programata sa aiba loc in ziua votarii motiunii de cenzura. Sirul protestelor a inceput la sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures, unde, la ora 11.00, circa 70 de angajati din sanatate au scandat in fata institutiei ca sa isi exprime nemultumirea fata de intarzierile cu care se acorda salariile in sistem. Reprezentantii Sanitas au plecat apoi spre sediul PDL, dar nu au apucat sa ajunga la ora 12.00, la cat a fost anuntata pichetarea. Intarzierea nu a fost sesizata insa pentru ca nici sindicalistii de la CNSLR Fratia nu au ajuns la timp. Mai pe faza au fost sindicalistii de la Cartel Alfa, Meridian si BNS, care s-au adunat sa protesteze in fata sediului UDMR. Sindicalisti nu s-au epuizat protestand, mai ales ca la ora organizatii protestelor politicienii au preferat sa isi faca drum altundeva decat la sediile de partid.
Sindicalistii au anuntat ca in 27 octombrie, ziua in care va fi votata motiunea de cenzura, cele cinci confederatii sindicale vor scoate in strada peste 80.000 de oameni si au facut apel la toti cei nemultumiti de deciziile guvernului sa se alature actiunii de protest. Motiunea de cenzura initiata de opozitie va fi dezbatuta si votata miercuri, cu incepere de la ora 11.00. Prin urmare, protestele de azi ar putea fi considerate un antrenament inaintea marelui miting.
”Guvernul are de toate, iar noi nu avem nimic”, spun sindicalistii Sanitas
Medici, infirmieri si asistenti s-au adunat astazi, 22 octombrie, de la ora 11.00, in fata Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures. Printre principalele revendicari se afla neacordarea celui de-al 13-lea salariu de mai bine de doi ani, a tichetelor de masa restante de trei luni, dar si diminuarea salariilor cu 25%. Liderul Sanitas Maramures, Mircea Ciocan, a mentionat ca se poarta discutii la CNAS pentru deconatarea serviciilor medicale pentru ca altfel se va ajunge la un blocaj in sanatate.
Sindicalistii au avut pancarte, iar ca sa se remarce au fluierat si scandat: “Vrem salarii decente”, “Jos hotii!”, “Noi vrem tichete”, “Avem obligatii, dar avem si drepturi”. Liderul Sanitas, Mircea Ciocan, a declarat ca pe angajatii din sistem i-a scos in strada decizia de reducere a salariilor cu 25%, dar si neacordarea tichetelor din luna august, a celui de-al 13-lea salariu, dar si intarzierea platilor catre spitalele din judet.
“Totul ne nemultumeste, pentru ca ei sunt bine, au de toate, au salarii mari, au masini luxoase, au protectie sociale, au de toate. Noi nu avem nimic. S-a intamplat ca la un spital sa moara atatia bebelusi si a raspuns o asistenta. Nu a fost vinovat nimeni, nu a fost vinovat cel care nu a alocat fonduri, ci cei care muncesc si nici macar nu ne platesc ca atare”, a spus Maria Gherghel, infirmiera la spitalul din Cavnic.
„Poporul infometat si imbolnavit” se ridica la lupta sindicala
Sindicalistii au spus ca, daca in urmatoarele zile nu li se vor deconta serviciile medicale, risca sa nu mai poata ingriji si hrani sutele de bonavi din spitalele maramuresene. “Facturile pentru serviciile medicale nu au fost decontate pana in acest moment de catre Casa de Asigurari. Incercam sa avem un dialog cu conducerea casei, pentru ca altfel riscam ca sa ramanem fara caldura, medicamente, hrana, iar personalul este din ce in ce mai nemultumit. Nu cerem alceva decat ca Guvernul sa aiba grija de acest popor infometat si imbolnavit, care sta in spital ingrijit de un personal nemotivat”, a adaugat Ciocan.
Liderul Sanitas a spus ca daca nu le vor fi luate in seama revendicarile, in perioada urmatoare s-ar putea ca pe langa cei 70 de sindicalisti sa se adune mii, pentru ca disperarea va scoate in strada personalul medical din intregul judet.
Sindicalistii de la sediul UDMR din Baia Mare au primit intariri de la trecatori
La sediul UDMR din Baia Mare, peste 50 de sindicalisti din Cartel Alfa, Meridian, Sindicatul “Posta Romana” si Blocul National Sindical au protestat galagios, dar nu mai mult de 30 de minute. “Jos Guvernul”, “Hotii” sau “Mogulii” s-a scandat in fata sediului din centrul vechi, insa sindicalistii au atras atentia doar trecatorilor si celor care isi desfasoara activitatea in cladirile alaturate pentru ca niciun lider UDMR nu a fost de fata.
“Sa nu credeti ca guvernul doarme linistit. Rezultatele se vad pentru ca uitati-va ce se intampla in Parlament, dar, spre deosebire de anii ’90, ’91, nu ne putem astepta la niste rezultate imediate. Avem o lege destul de «stransa» care abia ne permite sa ne manifestam, dar vor fi acele miscari spontane, unde noi, liderii de sindicat nu o sa le mai putem tine controlul si atunci o sa aiba o problema Guvernul”, a declarat Florin Hossu, lider sindical la Cartel Alfa Maramures.
Nu mica le-a fost mirarea sindicalistilor cand au vazut ca unii trecatori s-au alaturat protestului lor. Acestia spera ca maine, 23 octombrie, sa gaseasca intelegere de la parlamentarii maramureseni, care care si-au programat o intalnire de la ora 10.00, in sediul Postei.
Sediul PDL Maramures, pichetat pentru 15 minute
Desi a fost programata la ora 12.00, actiunea de protest de la sediul PDL din Baia Mare a inceput cu un sfert de ora intarziere, deoarece membrii Saniats au ramas la negocieri cu seful Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, dupa mitingul de dimineata. “Hotii, hotii”, “Jos Guvernul!” si “Noi v-am ales, noi va dam jos”… Aceste scandari au fost adresate de cei aproximativ 60 de membri de sindicat ai CNSLR Fratia si Sanitas reprezentantilor principalului partid aflat la guvernare.
Din nefericire, scandarile lor au fost in zadar, pentru ca in sediul PDL, ca si la protestul de vinerea trecuta, era doar secretara. Ea le-a explicat protestatarilor si presei ca “doar domnul Lese a venit dimineata, dar a plecat, iar, in rest, n-a fost nimeni”.
Liderii de sindicat nu s-au aratat surprinsi de acest fapt, intrucat s-au obisnuit cu indiferenta democrat-liberalilor. “Probabil ca si-au dat seama domnii ca astazi e vineri si urmeaza sa venim noi, motiv pentru care au plecat. Ei cunosc foarte bine problemele pe care le-au creat si sper sa le indrepte daca au posibilitatea sau sa isi dea demisia daca sunt incapabili”, a spus Sorin Bodrean, presedinte CNSLR Fratia Maramures.
Oamenii au spus ca nu se mai poate tari in Romania. O infirmiera a aratat ca este nevoita sa isi creasca doi copii cu 600 lei si sa intretina si un sot bolnav. “Lucrez la 65 de paturi, eu fiind singura infirmiera. Vrem sa nu mai fim in criza de efectiv, sa muncim in conditii decente, nu cu salarii atat de mici. Eu sunt expusa unor riscuri, totusi, ingrijind de 20 de ani bolnavi de tuberculoza. Dar, se pare ca lasii din PDL nu vor sa vorbeasca cu noi”, a spus infirmiera Piroska Kulcsar.
Sursa: eMM.ro