Vezi VIDEO
In satele din Maramures, Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita prin… tacere. Localitatile rurale din jurul Baii Mari au parut pustii si cenusii. Singurele semne ca astazi este 1 Decembrie au fost cateva drapele tricolore, arborate din loc in loc.
Catalina si Coltau, sate majoritar maghiare, nu au arborat nici macar un tricolor. Mai mult, in comuna Coltau, steagul lipseste pana si la primarie. Localnicii isi vad de preocuparile zilnice, curata in curte, unii taie un porc. In sat e „ziua de gunoi”, si in fata portilor e scoasa mizeria.
„E intai decembrie, da? Asta inseamna ca ii ceva sarbatoare… cum sa zic… sarbatoare nationale, nu?” – spune Stefan Bencze din Catalina, care justifica lipsa steagurilor prin “ziua libera din primarie”.
![]() |
![]() |
In Sacalaseni, o imagine la fel de trista. Cateva steaguri vechi si rupte pe stalpi – din unele au mai ramas doar doua din cele trei culori. La primarie e arborat un drapel iar in fata bisericii, la troita ce comemoreaza eroii satului, este o coroana. In rest, satul parca e pustiu.
„E ziua nationala a Romaniei, ziceti, ma! Nu prea s-o facut nimic… O povestit ceva la biserica… Si la scoala o fo ceva…”, spun niste localnici, dardaind. La iesire din Sacalaseni, inca o dovada ca viata merge mai departe, cu sau fara zi nationala: un uliu fugarea o vrabie zgribulita, iar peste drumul judetean au trecut, lasciv, doua caprioare, ce s-au pierdut in lanurile de porumb.
Surpriza vine din Coas, una din ultimele doua localitati (alaturi de Lapusul Romanesc) ce mai are… bancute tricolore. Satul are si steaguri noi si e tot impodobit. Primarul Sabin Rat si preotul satului spun ca au tinut inca de ieri manifestarile de 1 Decembrie, cu coroana depusa la monumentul eroilor, dar si cu un concert de cantece patriotice, in biserica.
„La noi in primarie nu bate vantul. Azi astept niste firme sa facem un contract pentru caietul de sarcini la un proiect de drumuri… Dar avem o zi plina, asteptam ninsoarea si azi se transporta material antiderapant pe toate drumurile in panta – s-au dus deja cateva transporturi. Ca sa fim cu un pas inainte, dat fiind ca azi sunt liberi copiii, am organizat la biserica un program cu copii si parinti. Din toata saracia am facut 250 de pachete cu ceva dulciuri pentru copii. Am depus si coroane de flori pentru eroii nostri”, a enumerat primarul din Coas, Sabin Rat, activitatile din comuna.
Si preotul ortodox Dumitru Farcas a fost activ. „E Sfantul Apostol Andrei, cel care a adus crestinismul pe meleagurile noastre, asa ca, dupa Sfanta Liturghie, au venit copiii, am facut un Te deum, un parastas pentru eroi, apoi copiii au facut un program cu cantece patriotice. Pacat ca nu se acorda o importanta mai mare acestei zile, e… ziua noastra! In alte tari e o sarbatoare deosebita. Poate c-ar trebui sa ne mai adunam si sa fim mai uniti, pentru ca, asa cum spune Sfanta Scriptura, unde este unitate, Dumnezeu trimite binecuvantari nesfarsite. Iar noi avem nevoie de binecuvantare mai ales acum, in vremurile acestea…”, a spus preotul din Coas.
Si densitatea de steaguri din Coas a fost explicata. „N-am avut bani sa cumparam steaguri, ca-s tare scumpe, dar am cumparat material si avem o croitoreasa la care ne revansam cu lemn de foc din padure si… ne descurcam. Chiar vrem sa le schimbam cele de acum – pana in sarbatori incep sa se ponoseasca…”, a explicat primarul Rat.
In Remetea Chioarului, revine senzatia de gri. Doua case, din care una a primarului, au steag la poarta. In rest, drapelul a fost arborat doar la biserica si la primarie. Si pentru ca in zona exista o minoritate, am ajuns si la tiganii din Remetea Chioarului si i-am intrebat de ziua nationala.
„Ce zi e azi? Miercuri!” – a spus Floroca Bococi, care atunci cand am amintit de 1 decembrie si de sarbatoare a ridicat din umeri si a zis: “Nu stiu”.
Si uite asa a trecut inca o Zi Nationala a Romaniei. La televizor se transmiteau manifestari cu onoruri si defilari, in timp ce la tara, in Maramures, la fel ca peste tot, sarbatoarea a trecut neobservata…
Sursa: Alexandru Ruja