Azi, 10 noiembrie, se sarbatoreste Ziua Artileriei Romane, ca arma de sprijin de lupta din cadrul Fortelor Terestre. Infiintata in urma cu 170 de ani, Artileria Romana moderna a aparut pe fondul preocuparilor de constituire a armatelor nationale in Tara Romaneasca si Moldova, proces favorizat de prevederile Tratatului de Pace de la Adrianapole, incheiat la sfarsitul razboiului ruso-otoman din anii 1828-1829.
La 10 noiembrie 1843, prin Porunca Domneasca nr.198, se legifera infiintarea primei baterii de artilerie in oastea romaneasca. Unirea Principatelor Romane la 24 ianuarie 1859 a dinamizat dezvoltarea artileriei, ca de altfel a intregii ostiri romanesti. Istoria a evidentiat faptul ca artileria romana si-a dovedit utilitatea si eficienta in marile batalii purtate de armata noastra de-alungul vremurilor pentru apararea independentei, suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii. Artileristii romani s-au acoperit de glorie in Razboiul de Independenta de la 1877, in Razboiul reintregirii Nationale din 1916-1918 si in cel de al Doilea Razboi Mondial.
Una dintre structurile de artilerie, destinata sprijinului actiunilor Fortelor Terestre, o reprezinta Batalionul 612 Artilerie Antitanc ,,Maramures,,, unitate infiintata la 1 octombrie 1968, subordonata Comandamentului Regimentului 69 Artilerie Mixta ”Silvania”. De la infiintare si pana in prezent militarii batalionului s-au evidentiat prin rezultate bune si foarte bune la instructia de specialitate, la tragerile de lupta cu armamentul de artilerie si in celelalte domenii de activitate, prin profesionalism si respect fata de arma. Manuitori ai traiectoriilor precise artileristii s-au evidentiat la activitatile de instructie specifice desfasurate in poligoanele de tragere din Sii, Cartisoara, Bogata si Cincu.
Calificativele obtinute la evaluarile din acest an de instructie ne indreptatesc sa afirmam, astazi, la ceas aniversar, ca Batalionul 612 Artilerie Antitanc „Maramures” este in masura sa-si indeplineasca misiunile specifice.
Sursa: Batalionul 612 Artilerie Antitanc „Maramures”