![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Editia a XII-a a “Zilelor culturale Nicolae Steinhardt” s-a incheiat azi, 30 iulie, cu doua manifestari ce au avut loc la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare. Astfel, au fost expuse icoane pe lemn si pe sticla, realizate de cei 15 participanti la Scoala de pictura desfasurata la Rohia si au fost lansate albumul “Grupul Sfantul Ioan Damaschin si Fundatia Nicolae Steinhardt – 10 ani de activitate” si cel mai recent volum aparut in cadrul Integralei Nicolae Steinhardt “Intre viata si carti”. Evenimentul s-a bucurat de prezenta Preasfintitului Justin Sigheteanul si a unor personalitati din spatiul religios si cultural.
Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” din Baia Mare a gazduit azi vernisajul expozitiei de icoane realizate in cadrul Scolii de pictura “Sfantul Ioan Damaschin”, ce s-a desfasurat la Manastirea Rohia, in perioada 23-29 iulie. Spre deosebire de ceilalti ani, participantii au readus in prim plan stilul bizantin in realizarea icoanelor.
“In Transilvania putem sa vorbim de o delasare a picturii bizantine in ultimii ani, din cauza marii influente apusene. In Tara Romaneasca, insa, si in Moldova s-a pastrat icoana bizantina. Iata ca revenim acum prin aceasta expozitie la arta bizantina caracteristica ce trebuie sa ramana, ” a spus Arhim. Macarie Motogna.
Tot in cadrul evenimentului, s-a lansat cel de-al saptelea volum, „Intre viata si carti”, aparut in cadrul Integralei Nicolae Steinhardt. Membrii Fundatiei Nicolae Steinhardt isi propun ca in urmatorii ani numarul volumelor scoase sa ajunga la 21.
De asemenea s-a lansat albumul “Fundatia Nicolae Steinhardt si Grupul Sfantul Ioan Damaschin” ce vizeaza 10 ani de activitate. Albumul cuprinde CV-uri si lucrari ale iconarilor realizate de-a lungul anilor.
“Zilele culturale Nicolae Steinhardt” s-au desfasurat in perioada 23-30 iulie si au marcat 98 de ani de la nasterea marelui carturar si monah. Editia din acest an s-a bucurat de participarea unor persoane apropiate Parintelui Nicolae.
“Editia de anul acesta a fost una bine inchegata. Au participat multi oameni. Unii invitati au venit pentru prima data, cum a fost cazul colonelului in rezerva Petru Coca, coleg de celula in 1961, cu Nicolae Steinhardt si Nicolae Baciut din Targu Mures, ce a scris o carte despre corespondentele dintre el si marele carturar,” a marturisit Arhimandrit Macarie Motogna.
Expozitia de icoane va ramane in demisolul Catedralei Episcopale “Sfanta Treime” pana la mijlocul lunii august, iar volumele lansate vor putea fi achizitionate de la magazinul Catedralei, cat si de la Manastirea Rohia si Rohita.
Sursa: Diana Grad