Xenofobia ramane o forta semnificativa in democratiile din intreaga lume, in conditiile recesiunii economice, dar masurile impotriva imigrantilor si a etnicilor romi arata si ipocrizia tarilor gazda, comenteaza The Independent, in editia electronica de vineri.
Franta nu este singura care ia masuri impotriva imigrantilor, constata cotidianul britanic The Independent. Si statul italian a hartuit si deportat imigranti romi, timp de mai multi ani. in SUA este contestata in justitie o lege aprobata de statul Arizona si care da politiei dreptul de a cere unor persoane sa prezinte acte de identificare, pentru a detecta imigranti ilegali din Mexic, in conditiile in care oponentii acestei legi sustin ca ea duce la o profilare rasiala.
De asemenea, preocuparile legate de situatia copiilor imigrantilor ilegali din SUA au determinat unele afirmatii in cercurile republicane privind eliminarea prevederii constitutionale ce acorda cetatenie persoanelor nascute pe teritoriul american.
In Australia, cei doi candidati la alegeri, premierul Julia Gillard si Tony Abbott, de la Partidul Liberal, din opozitie, se intrec in a adopta o linie mai dura fata de imigrantii ilegali si solicitantii de azil, subliniaza cotidianul.
Ipocrizia acestor masuri este foarte mare, comenteaza The Independent. in Australia, Gillard si Abbott sunt amandoi imigranti, premierul fiind nascut in Tara Galilor, iar liderul opozitiei, in Londra. De asemenea, tatal presedintelui francez Nicolas Sarkozy a fost un aristocrat ungar, care a fugit in Franta dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Dar aceasta ipocrizie nu se limiteaza doar la politicieni. Majoritatea statelor avansate din punct de vedere economic – in special Australia si SUA – au avut de castigat de pe urma imigrantilor.
„Economia globala ramane slaba si xenofobia probabil ca va ramane o forta semnificativa in statele democratice din intreaga lume. Liderii politici responsabili de pretutindeni trebuie sa aiba curajul sa le explice cetatenilor lor ca imigrantii nu reprezinta cauza problemelor lor”, conchide ziarul britanic.
Sursa: Mediafax