România a trecut sâmbătă prin extreme meteo. Dacă în mare parte din țară canicula a făcut aerul irespirabil și a amplificat incendiile de vegetație, în partea de vest furtunile au făcut ravagii, smulgând acoperișuri și copaci care au căzut peste mașini și chiar și peste un om. În Capitală au fost 42 de grade Celsius la umbră.
Sudul României a îndurat temperaturi de foc, sâmbătă, aproape toate județele din Muntenia și Oltenia fiind sub un cod roșu de caniculă. Multe altele din centrul și vestul țării au fost sub avertizare cod portocaliu, iar temperaturile au depășit în multe locuri pragul de 40 de grade.
Temperaturile în orașele din sudul țării au ajuns chiar și aproape de 44 de grade în unele cazuri, în ceea ce pare să fie cea mai toridă zi a acestei veri. ANM a înregistrat 112 recorduri termice, am avut parte de cea mai călduroasă zi de 26 iulie din ultimii aproximativ 50 de ani.
Au fost: 43.4 grade Calafat, 42.7 grade Băilești, 42.3 grade Bechet, 42.2 grade Drobeta Turnu-Severin, 41.8 grade Giurgiu, 41.7 grade Lugoj, 41.5 grade Moldova Veche, 41.5 grade București – Filaret, 41.5 grade Cernavodă, 41.3 grade Craiova.
Valul de căldura fost persistent și intens, iar în multe locuri disconfortul termic a fost extrem de accentuat. În Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Dobrogeri continentale, meteorologii au prognozat „noapte tropicală” – adică noapte cu temperaturi de peste 20 de grade.
În cealaltă parte a României, furtunile au măturat teritoriul
Furtunile au făcut dezastru în mai multe județe din vestul țării – Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Hunedoara, Sibiu, Sălaj, Timiș – acolo unde echipele serviciului de urgență au intervenit pentru evacuarea apelor, pentru îndepărtarea fragmentelor de acoperiș sau tencuială sau pentru degajarea stâlpilor electrici prăbușiți.
De asemenea, 22 de copaci au fost smulși din pământ și aruncați la sol. Opt mașini au fost avariate ca urmare.
Grigore G. Ciascai